Nem munkavédelmi hiányosság okozta a balesetet

Áramütés Dabroncon: egy rossz döntés következménye volt?

A munkavédelmi felügyelőség vizsgálata szerint nem munkavédelmi hiányosságok, hanem a helyszínen hozott hibás döntés miatt következett be a három ember halálát okozó áramütés tavaly szeptemberben.

2012.03.14 11:26MTI

A településen 2011. szeptember 28-án ketten meghaltak, négyen pedig megsérültek, amikor munkavégzés közben 20 ezer voltos áramütés érte őket. Az épülő ipari csarnok építkezésén egy fémvázas állványt akartak az épület homlokzata elé tolni, ám az hozzáért a fölötte csaknem nyolcméteres magasságban húzódó, 20 ezer voltos vezetékhez. A baleset legsúlyosabb sérültjét a helyszínen újraélesztették, ám ő később a szombathelyi kórházban meghalt.
   
Troják László, a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szervének vezetőjének szerdai tájékoztatása szerint a halálos munkabaleset ügyében indított közigazgatási eljárást a munkavédelmi felügyelőség lezárta, a vizsgálat szerint a helyszínen hozott hibás döntés miatt érte halálos áramütés az építkezésen dolgozókat, s az nem a munkáltatónak róható fel.
   
A hatóság a rendőrséggel azonos megállapításra jutott - tette hozzá.
   
Troják László kitért arra: a hat munkás két munkáltató alkalmazásában állt. Az építkezésen dolgozó valamennyi munkás tudott az elektromos vezeték közelségéről, mert az egy korábbi daruzás során már gondot okozott.
   
A szakigazgatási szerv vezetője elmondta, hogy munkavédelmi bírságot nem szabtak ki, a teljes körű munkaügyi vizsgálat szerint az egyik cégnél dolgozókat szabálytalanul foglalkoztatták. Az építkezés a hiányosságok megszüntetését követően folytatódhat - jegyezte meg.
   
A rendőrség hétfői közlése szerint a munkálatokat közvetlenül irányító vezető gondatlansága vezetett a három ember halálát okozó balesethez. A bűncselekménnyel gyanúsítható férfi maga is a munkabaleset áldozata lett, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya ezért megszüntette a büntetőeljárást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.