"Elég a kiszolgáltatottságból" - vajon Orbán hívei

Saját fegyverét fordítják Orbán ellen?

2008-ban végzetesnek bizonyult a három igenes népszavazás. Bukott Gyurcsány, összeomlott az MSZP, és gyakorlatilag a következő választásra megszűnt az SZDSZ. Ismét aláírásgyűjtés lázában ég az ország, a Lehet Más a Politika helyzete azonban jóval rosszabb, mint talán ők maguk gondolnák...

2012.03.08 09:22ferrer- ma.hu

Gyurcsány Ferenc blogjában pökhendien úgy fogalmazott a népszavazás előtt: "időnként azt kérdezik tőlem, hogy mi lesz március 9-e után? Szerintem a válasz meglehetősen egyszerű, március 9-e után március 10-e lesz.”

Amit végül nem sokkal később egy lemondás is követett. Vajon tényleg ekkora fegyver egy népszavazás? Az LMP bízik benne, hogy igen, azonban nemcsak a politikai klíma, de a közvéleménykutatási adatok is azt sugallják: akár még bukhat is az ellenzék ezen a kezdeményezésen. Az LMP mögött ugyanis egyelőre egyetlen párt sem állt ki teljes mellszélességgel, ami a mozgósítás idején erősen kétségessé teszi a sikert. Egy biztos, 700 fős taglétszámú pártnak esélye sincsen arra, hogy milliókat vonzzon az urnákhoz.

Tovább nehezíti a helyzetet a többi párt magatartása. Az első körös nyilatkozatok szerint a DK nem, az MSZP talán, a Jobbik pedig inkább csak elvi támogatását adja a népszavazásra. A DK-MSZP ellentét újfent megmutatja, béna kacsává negligálja a baloldalt. Megy a sakkozás: vajon mi éri meg jobban? Ha az MSZP csatlakozik, de nem lesz meg az igenek többsége, akkor a DK profitálhat az egészből, ha azonban valami csoda útján az LMP egyedül viszi sikerre a kezdeményezést, akkor a szocialisták foghatják a fejüket, önmagukat hagyták ki a buliból.

A népszavazási kérdések ismeretében (a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra; ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni) előre borítékolható, hogy a kétszázezer aláírás összegyűjtésével nem lesz probléma, csakhogy az urnák előtt ennél jóval többre lesz szükség.

Az ügydöntő országos népszavazás ugyanis akkor eredményes, amennyiben az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott. Ez gyakorlatilag kétmillió támogatót jelent. Emlékeztetőül: az MSZP 990 ezer listás szavazatot szerzett az első fordulóban, az LMP pedig 383 ezret. És egy országgyűlési választáson az aktivitás mindig kiemelkedően magas. Ezek fényében magasra tette önmagának a lécet az LMP. Ellenzéki összefogás nélkül ugyanis nehéz lesz 2 millió támogatót maga mögé toboroznia!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.