Számháború - mire elég a 47 ezer?

Matolcsy és az ő 47 ezre!

Kövér László irigykedve szemlélheti Matolcsy Györgyöt, hiszen az elhíresült 47 ezer forintos kiszólásával olyan vehemensen foglalkozik az ország, mint egykoron az ő "köteles beszédével". De vajon mit is mondott pontosan Matolcsy, és mire elég 47 ezer forint?

2012.02.27 07:08CéG.

Mint a cunami, úgy söpört végig a hír, mely szerint Matolcsy azt találta mondani: 47 ezer forintból meg lehet élni. Fontos tudni, a miniszter nem ezt mondta, de a média attól média, hogy kénye kedve szerint színezze, csúsztassa a dolgokat. A felháborodás a nép részéről mégis jogos. Hogy miért?

A válasz egyszerű: egyetlen politikus se legyen annyira ostoba, hogy ehhez hasonló kijelentéseket tegyen. Főleg úgy nem, hogy napidíja meghaladja a mondott összeget. Nem szabad megadni az esélyét sem, hogy kiforgassák szavait. Ha pedig mégis belesétál a csapdába? Akkor össze kell rántani azonnal az egész kormányt, frakcióstul együtt, és szájbarágóan elmagyarázni, hogyan is lehetne ezt a kommunikációs bakit negligálni. Ehhez képest a Fidesz és a kormány napokon keresztül bárgyú szemekkel pislogott bele a kamerákba, és sorra kapta a pofonokat.

Meglepő módon az egyik gyomros a köztévé riporterétől érkezett, elszenvedője Zsiga Marcell országgyűlési képviselő volt, aki arra a kérdésre, mely szerint valóban meg lehet-e élni 47 ezerből, igennel felelt. Gratulálunk hozzá! Zsigánál négy súlycsoportnyival nehezebb kaliber, Pintér Sándor belügyminiszter is belefutott az öklösbe, ráadásul ezt egy nyilvános vitán tette, ahol Vona Gáborral ütköztettek véleményt. Nem kellett hozzá sok, az interneten sorra kezdtek terjedni a karikatúrák, és nagyjából egy jó másfél hét kellett a Fidesznek ahhoz, hogy összeszedje magát, és a frakcióvezető végre kijelentette: 47 ezerből nem lehet megélni. Jelentjük, tényleg nem!

Emlékeztetőül, Matolcsy arra próbált rávilágítani, a sokat emlegetett összeg kapcsán (mely ténylegesen több mint a korábbi kormány idején adott 28 500 forintos bérpótló juttatás) a nemzetgazdasági miniszter január végén mondta, hogy szerinte ez az összeg „szerény, de biztonságos megélhetés felé vezeti azokat, akiknek korábban 28 500 forintból kellett megélni”.

De vajon ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket miért kell tennie azoknak az embereknek, akiknek napidíja meghaladja ezt az összeget? Miért van szükség támadási felületet adni az ellenzéknek, és miért kell felháborítani jogosan a kisembereket? Lehet faragni az államadósságot, reformokat bevezetni, strukturális változásokat megvalósítani, a választási kampányban mindez mit sem ér, ha majd a 47 ezer forintos szlogennel találkozhatunk utcán, tévében és rádióban. Mert fogunk, abban nem kell kételkedni. És amíg a kormány és a Fidesz részéről ennyire gyenge a kommunikáció, addig lehet bármilyen a kormányzás, kevésnek fog bizonyulni a választásokon…

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.