"Szakmailag megalapozott"

Beszóltak a Btk.-ba: elhagyná a populista törekvéseket az MSZP

Az MSZP abban bízik, hogy az új büntető törvénykönyv (Btk.) szakmailag megalapozott előterjesztés lesz, és nem áll "populista törekvések szolgálatába".

2012.02.08 19:07MTI

Bárándy Gergely, a szocialista párt országgyűlési képviselője szerdán közleményében Répássy Róbert igazságügyi államtitkár sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a kormány képviselője arról számolt be, hogy elkészült az új Btk. szakmai tervezete, amelyről társadalmi egyeztetést kezd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Mint mondta, az új kódex ez alapján 2013. július 1-jén lépne hatályba. Az MSZP politikusa hangsúlyozza, pártja közjogi kabinetje és frakciója a tervezett nyilvánosságra kerülése után alakítja ki részletes szakmai és politikai álláspontját.

Bárándy Gergely ugyanakkor reméli, a tervezet nem lesz a "néha alkotmányellenes és nemzetközi jogot sértő fideszes javaslatok újabb példánya". Répássy Róbert a várható újdonságokról szólva kifejtette: szigorítanák a hivatalos, valamint a közfeladatot ellátó személyek - így például a pedagógusok és a mentősök - elleni erőszak megítélését. Külön tényállás lehet a gyermekprostitúció kihasználása is.

Az új Btk. emellett erőteljesebb önvédelemre adna lehetőséget azokban az esetekben, amikor a megtámadott ember joggal feltételezi, hogy a támadás akár az élete ellen is irányulhat - részletezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.