Összejön a DK a SYMA-csarnokban

Első kongresszus: Gyurcsányék bemelegítenek

Első kongresszusát tartja ma a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK).

2012.01.28 07:59MTI
DK - Kongresszus Fotó: MTI

 

A volt miniszterelnök mellett a budapesti SYMA-csarnokban beszédet mondanak a DK alelnökei, Bauer Tamás, Debreczeni József és Niedermüller Péter, valamint Vitányi Iván, a párt tiszteletbeli elnöke, Vadai Ágnes országgyűlési képviselő és Eörsi Mátyás korábbi szabad demokrata politikus, aki az előző ciklusban néhány hónapig az SZDSZ-frakciót vezette, s ezen a héten csatlakozott a Demokratikus Koalícióhoz.
   
A tavaly októberben az MSZP-ből távozó politikusok részvételével megalakuló DK kongresszusa megvitatja azt a dokumentumot, amely egy majdani választási program alapját adhatja, illetve elfogadják a párt gazdálkodási és etikai szabályzatát is. A záróbeszédet Molnár Csaba ügyvezető alelnök mondja.
   
A párt alapszabálya szerint a beszédek idejére sajtónyilvános  kongresszuson a DK minden tagja és pártoló tagja részt vehet és felszólalhat - összesen nagyjából 3800-an -, de szavazati joguk csak az előbbieknek van.

Gyurcsány: Orbán antidemokratikus nacionalizmust teremtett

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor antidemokratikus nacionalizmust teremtett, a rendszerével szemben állók pedig demokratikus republikanizmust, nyugatos, polgári Magyarországot akarnak.
   
A volt kormányfő az általa vezett Demokratikus Koalíció (DK) első kongresszusán a budapesti SYMA-csarnokban, nagyjából kétezer párttag és szimpatizáns előtt szombaton hangsúlyozta: Orbán Viktornak mennie kell, a demokratikus ellenzéknek azonban nem elég ebben egyetértenie. Hidakat kell teremteni a jobboldali demokraták felé, másképp a magyarok "egymást fogják ölni még évtizedekig" - fogalmazott.
   
A kormányváltás után az új parlament első dolga az alaptörvény hatályon kívül helyezése lesz - mondta.
   
A pártelnök közölte, hogy a DK-t - amelyet a Demokrata Párt bázisán alakítottak meg tavaly októberben - a bíróság jogerősen nyilvántartásba vette, és eddig majdnem négyezren csatlakoztak hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.