Miből törleszti hitelét a vállalat?

Az MSZP vissza nem térítendő támogatást nyújtana a BKV-nak

Az MSZP szerint a fővárosnak nem hitelt, hanem vissza nem térítendő támogatást kellene nyújtania a BKV-nak.

2012.01.25 09:29MTI

Horváth Csaba, az MSZP-frakció vezetője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: tudni lehet, hogy a BKV nem lesz képes visszafizetni azt a kilencmilliárd forintot, amelyet a főváros hitelként adna, ezért azt javasolja, hogy vissza nem térítendő támogatásként utalja át egy másik, közgyűlési előterjesztésben szereplő hatmilliárdos támogatás mellett.
   
Horváth Csaba jelezte: az Állami Számvevőszék álláspontja szerint a bűncselekménnyel határos, ha a kölcsönadó és a kölcsönvevő is tudja, hogy nem lehet a hitelt visszafizetni. Most pontosan tudni, hogy ha a kormány nem fizeti ki a BKV támogatását, akkor a cég nem tudja majd visszafizetni a kilencmilliárd forintot.
   
A politikus azt kérte a kormánytól, hogy "nyúljanak a budapestiek zsebébe", és az általuk befizetett adóból biztosítsák a város működőképességét. Kérik, hogy azonnal fizessenek ki a BKV-nak további 25 milliárd forint állami többlettámogatást. Ellenzik azt a megoldást, hogy a főváros pénzeket zároljon az intézményeknél - mondta.

Az LMP ellenzi az intézményi zárolásokat

A fővárosi LMP a BKV-nak nyújtandó kilencmilliárdos rövid távú kölcsönt támogatja, a 10 százalékos intézményi zárolást azonban nem tartja megoldásnak a tömegközlekedési társaság problémáira.

Hanzély Ákos, a párt fővárosi képviselője szerdai sajtótájékoztatóján sajnálatosnak nevezte, hogy "az évtizedek óta tartó BKV-agónia újabb fejezetéhez érkezett", és szavai szerint nem látják a kiutat.    

Az LMP-s politikus szerint az ígéretek ellenére nem oldódott meg semmi, és bár kormányzati egyeztetésekre létrehozott ötfős tárgyalóbizottság felállt, "nem tudunk róla, hogy bármilyen eredményt sikerült elérni”. Mint mondta, "pillanatnyilag azt látjuk, hogy a BKV jelen állás szerint menthetetlenül csődbe megy".    

A főváros saját költségvetéséből, saját lehetőségeihez mérten így is túlvállalta magát - vélekedett Hanzély Ákos. Megjegyezte: a 10 százalékos intézményi zárolások szükségszerűen azzal járnak, hogy iskolákat kell bezárni, oktatókat elküldeni.     A képviselő kifogásolta azt is, hogy a kormányzat még nem tudta kezelni a helyzetet, és "a főváros politikai játszma áldozatává válik, ahol különböző érdekcsoportok mást és mást mondanak, és mindez a fővárosi lakosok érdekével ellentétes".    

Az LMP ismét az összbudapesti közlekedési kassza létrehozását javasolta, oda folynának be a parkolási és teherforgalmi bevételek, jegyárbevételek, a tervezett útdíj, és részben ebből finanszíroznák a tömegközlekedést. Ezzel együtt az állam nagyobb szerepvállalását tartotta szükségesnek, jelezve: a főváros "nem támogatást, ajándékot kér, hanem az elmaradt kifizetéseket, a kormányzati tartozások megtérítését".    

Az LMP-s politikus szólt arról is: nem értenek egyet a Hálózat Alapítvány támogatásának megvonásával, mert ezzel felére csökken a lakásrezsi-támogatás a fővárosban, ez pedig a kiszolgáltatott lakosság elszegényedéséhez, a hajléktalanság felé való elmozduláshoz vezet.

A Fidesz-KDNP bízik a BKV-finanszírozás tartós megoldásában

A fővárosi Fidesz-KDNP-frakció bízik a kormányban és abban, hogy közösen tartósan meg tudják oldani a BKV finanszírozását.

Németh Zoltán, a fővárosi frakció vezetője szerdán elmondta: a Fidesz-KDNP által felállított öttagú tárgyalódelegáció elkészítette és eljuttatta a kormányhoz a javaslatait, és várják a döntést.     Mint mondta, bíznak a kormányban és abban, hogy közösen megfelelő megoldást találnak, amely tartós finanszírozást jelent, mert ez hiányzott az előző esztendőkben, évtizedekben.    

A frakcióvezető arra is kitért: a mostani közgyűlési előterjesztés alapvetően azt célozza, hogy a következő lejáró hitelt a BKV ki tudja fizetni. Egyrészt a főváros mindent megtesz, hogy saját forrásaiból a lehető legnagyobb mértékben segítse a tömegközlekedési társaságot, másrészt keresi az utat a takarékos működésre, amely részben megoldja a hosszú távú finanszírozást - tette hozzá Németh Zoltán, jelezve, hogy a 10 százalékos intézményi zárolásokat fájdalmas döntésnek tartja.    

A fővárosi frakcióvezető elégedettségének adott hangot, hogy a tarifaemelés lehetőségére vonatkozó javaslatot elvetették. Emlékeztetett, hogy jelenleg nincs értelme tarifaemelésnek, mert a jegy- és bérletáremelések nem járnak feltétlen többletbevétellel, "sőt gyakran bevételcsökkenést hoznak, mint ahogy ezt a szocialisták időszaka mutatta".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.