Rákosi, Kádár - Orbán?

Egypártrendszertől féltik az amerikaiak Magyarországot

Mark Palmer, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete attól tart, hogy Magyarország ismét egypárti uralom alá kerülhet.

2012.01.18 19:06MTI

Palmert az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) Magyarországról szóló szerdai tudósításában idézte. Az egykori nagykövet, aki Washingtont a rendszerváltás idején képviselte Budapesten, hangot adott azon véleményének: ha az egykori kelet-közép-európai diktatúrák elfordulnak a demokratikus értékektől, akkor az Európai Unió és a NATO is kizárhatja őket tagállamai sorából. Véleménye szerint már nem elképzelhetetlen, hogy Magyarországot kizárják az Európai Unióból.

"Szerintem ennek van realitása. Az Európai Uniónak a demokrácia területén a legnagyobb vívmánya természetesen az volt, hogy az egykori diktatúrákat a demokratikus világ részévé tette. De ez a folyamat nem egyirányú, ha egy ország megválik demokratikus elveitől és gyakorlatától, akkor kizárják. Ugyanez érvényes a NATO-tagságra" - idézi a honlap Palmert, megjegyezve, hogy a volt diplomata a magyarországi független média helyzetének romlása miatt kezdeményezte, hogy az amerikai kormány fontolja meg a Szabad Európa Rádió magyar adásának újraindítását.

Palmer - utalva a január 2-i utcai kormányellenes megmozdulásra Magyarországon - annak a reményének adott hangot, hogy még többen hallatják hangjukat.

"Úgy gondolom, hogy végül elegük lesz ebből a magyaroknak. És még nincs késő, Orbán visszakozhat. De ezt nem fogja önként megtenni, nyomás alá kell helyezni, hogy változtasson az irányvonalán" - véli Palmer.

A konzervatív Mark Palmer egykor Ronald Reagan elnök egyik beszédírója volt, később az amerikai külügyminisztérium Szovjetunióért és Kelet-Európáért felelős államtitkár-helyetteseként dolgozott. Jelenleg több, a demokrácia támogatását felvállaló szervezet vezetőségi tagja, a washingtoni központú, független nemzetközi jogvédő szervezet, a Freedom House alelnöke.

Palmert 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntették ki a rendszerváltás érdekében 1986-1990 között, budapesti nagyköveti megbízása idején végzett tevékenysége, a kétoldalú kapcsolatok fejlesztése és ápolása érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.