Egyszínű, egypárti

Fico és Mi: akár maga is kormányt alakíthat a Smer

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke akár egyszínű, egypárti kormányt is alakíthat Szlovákiában az előre hozott választások után - derült ki egy felmérésből, amelynek eredményét a Plus jeden den című pozsonyi napilap tette közzé hétfőn.

2011.10.17 11:16MTI

A Polis Slovakia közvélemény-kutató intézetnek a lap megrendelésére készült hét végi országos telefonos felmérése alapján a Smer megkapná a szavazatok 45,5 százalékát, ami 83 mandátumot eredményezne. A 150 tagú pozsonyi parlamentben ez szolid többséget jelent.

A második helyen a jelenlegi kormánykoalíció részét képező Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 14,3 százalékkal, ami 26 képviselői mandátumot jelent. A harmadik helyen a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) van 8,8 százalékkal és 16 képviselővel. Bekerülne a parlamentbe a két további mai kormánypárt is. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) támogatottsága 8,3 százalékos, ami Richard Sulík pártjának 15 parlamenti mandátumot hozna. A Bugár Béla vezette Híd magyar-szlovák párt a megkérdezettek 5,3 százalékának a bizalmát élvezi, ami 10 képviselői bársonyszékre lenne elegendő. A jelenleg parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja (MKP) az előre hozott választáson a mostani felmérés szerint 4 százalékot szerezne, ami nem lenne elegendő az ötszázalékos parlamenti küszöb átlépéséhez. A választási részvétel 62 százalék lenne.

A felmérés szerint nagy a bizonytalanság a választók körében, mert csak 40 százalék állította, hogy már tudja, kire fog szavazni. Szlovákiában jövő év március 10-én tartanak előre hozott választást. Erre azért van szükség, mert az Iveta Radicová vezette kabinet kedden elbukott a parlamentben az euróövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött szavazáson.

Ivan Gasparovic államfő hétfőn délután fogadja a hat parlamenti párt elnökét, hogy megtárgyalja velük a helyzet megoldásának további lépéseit. Iveta Radicová miniszterelnök azonban, aki a Mikulás Dzurinda vezette SDKU alelnöke, nem kapott meghívást a találkozóra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.