Die Hard-fanok: a Fidesz mindig drága

Orbán és a tömegek - tüntetés a rossz kormányzásért?

Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor februárban tömegeket vinne az utcára. Ez több kérdést is felvet, elsősorban azt, hogy a fizetett tüntetőkön és a "Die hard" Orbán-fanokon kívül ki menne utcára a kormány védelmében.

2012.01.11 09:20sabater - ma.hu

Ezer-kétezer ember ugyanis nem erődemonstráció, hanem egy nagyobb kerti parti, grillezés helyett miniszterelnöki beszéddel.

A hír valóban meglepő, ugyanis kormányok ritkán szoktak erőt demonstrálni. Hogy egyáltalán sikerülhet-e a Fidesznek, arról később, de úgy tűnik, a pletyka felröppenésére még a mindig higgadt Oszkó Péter is elvesztette józan ítélőképességét, aki nem átallott blogjának Facebook-oldalán polgárháborús helyzetet vizionálni. A Bajnai-kormány pénzügyminisztere szerint ugyanis „fizetett aktivisták utcára vitelével legfeljebb polgárháborús állapotokat lehet előidézni, különösen olyan környezetben, ahol a komolyan vehető közvélemény kutatások mindegyike azt mutatja, hogy 80 százalékhoz közelít a kormányt elutasítók aránya. Ez újabb tanúbizonyság arra, hogy a kormány akár a földig is lerombolja az országot, hogy megtartsa a pozícióit.”

Először is: normális országokban az, hogy van egy tüntetés, amire rászerveznek egy még nagyobb ellentüntetést – ez ugyanis előre borítékolható – nemhogy polgárháborús helyzet kialakulását nem jelenti, de a demokrácia teljesen természetes megnyilvánulása. Valakik egy célért demonstrálnak (a kormány mellett), másik az ellentétéért, de mindkettőnek jogában áll élni a szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés lehetőségével. Igen, ám, de Magyarország régóta nem normális ország: 2006 októbere például kiválóan megmutatta, mennyire nem tud a rendőrség mit kezdeni az elszabadult tüntetőkkel. (Félreértés ne essék, természetesen nem a rendőri fellépés határozottságát hiányoljuk, a tüntetőkkel szemben tanúsított brutalitás demokráciában szintén elfogadhatatlan.)

Eszünkbe juthat még a január 2-i kormányellenes tüntetés, ahol valamilyen oknál fogva néhány szélsőjobboldali tüntetőt beengedtek a tömegbe, akik jól meg is vertek egy LMP-szimpatizánst.

Úgyhogy Magyarországon tüntetést-ellentüntetést csinálni nem éppen a legbiztosabb biznisz, de polgárháborús helyzetről minimális rendőri cselekvés mellett igazán nem érdemes beszélni, mondhatni, ugyanolyan felelőtlen ezzel riogatni, mint bankcsőddel. Ami viszont elgondolkodtató, hogy kik és mennyien tüntetnének őszinte lelkesedéssel a Fidesz mellett. Vegyük ki a képletből azokat, akik már 2011. március 15-én is bevallottan pénzért, 1-2 ezer forintért mentek ki Orbán Viktort meghallgatni, ők most nem érdekesek, maga a sztori sem amúgy, mert bár nem túl szimpatikus lépés a tömeg pénzért való mozgósítása a Fidesz részéről, azért nem is halt bele senki. Szóval maradnak azok, akik tényleg azt gondolják, hogy ez a kormányzás jó. Innen felmerül mindjárt a kérdés, hogy kik ők, és milyen okuk van ezt hinni?

Az elmúlt fél évben a kormány támadó-védekező kommunikációt folytat. Ha sikerről beszél, akkor egyelőre láthatatlanról (Matolcsy György), de többnyire az ország külső és belső ellenségeit okolja önnön hibáiért. Azaz nem eredményeket kommunikál – nem is lenne mit – hanem ígéreteket tesz egyfajta konszolidációra, illetve a létező vagy kitalált ellenségekre mutogat ennek elmaradásáért. Túl magas labda lenne azon ironizálni, hogy az Orbán-mellett tüntetők a 27%-os áfa, a 28500 forintról 22500 forintra csökkentett szociális segély vagy a szegényeknek és átlagos keresetűeknek rendkívül hátrányos adórendszert éltető táblákkal vonulnának-e utcára, így nem is folytatjuk a sort. Ugyanis ennek a kormánynak ugyanúgy nincsenek vállalható eredményei, ahogy Gyurcsány Ferencnek sem voltak néhány, főként Európai Uniós forrásból megvalósult fejlesztést leszámítva.

Persze korántsem elképzelhetetlen egy olyan hardcore Fidesz-, vagy inkább Orbán-rajongó réteg, akik még utcára is mennének kedvelt miniszterelnökük hívó szavára. Megfelelő rendőri biztosítás mellett nincs is ezzel gond. De ismét nagy félreértésben van a Fidesz, ha azt hiszi, hogy pártversenybeli előnyéről szóló közvélemény-kutatási adatok nem egy elképesztő kiábrándultságot (80% körül van azok aránya, akik szerint Magyarországon inkább rossz irányba mennek a dolgok) jeleznek, hanem a kormány politikája iránti lelkesedést.

Támogatjuk tehát a Fidesz ötletét: megfelelő rendvédelmi intézkedések mellett vonuljanak utcára a kormánypárt támogatói. A fizetett demonstrálókról úgyis lerántja a leplet egy szemfülesebb újságíró, a többiekről pedig legalább kiderül, milyen kevesen lennének. Különösen a kormány ellen tüntetőkhöz képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.