Nincs válasz az új uniós szerződésre

Felgyorsultak az események Európában - Meddig hallgat Orbán?

"Továbbra sem ismert a magyar kormány álláspontja a költségvetési politikák szorosabb összehangolását célzó új uniós szerződéssel kapcsolatban, pedig az események Európában felgyorsultak".

2012.01.10 18:35ma.hu

Erre figyelmeztet Herczog Edit, az MSZP Országos Elnökségének tagja és mint szocialista EP képviselő, aki múlt heti sajtótájékoztatóján sürgette a miniszterelnök által decemberben beígért álláspont kialakítását.

A képviselő szerint nem a Fidesz tömegrendezvényei, hanem a Parlament azonnali összehívása, az Unióhoz közeledő magyar álláspont kialakítása nyugtathatja meg a piacokat, és állíthatja helyre az ország nemzetközi tekintélyét.

A közlemény szerint emlékezetes, hogy az Európai Unió Tanácsa decemberi ülésén Orbán Viktor a parlamenti felhatalmazás hiányára hivatkozva nem mondott sem igent, sem nemet az európai integrációt elmélyítő válságkezelő szerződésre. A miniszterelnök azóta is adós a nemzeti álláspont kialakításával, és tekintve, hogy a jelenleg ülésszünet van az Országgyűlésben, erre egyhamar nem is kerülhet sor. Márpedig az idő sürget, mert a tegnapi Merkel-Sarkozy találkozót követően világossá vált, hogy Európa a folyamat felgyorsításában, a szerződés május végi helyett március 1-jei aláírásában érdekelt.

Herczog Edit szerint Orbán Viktornak, ahelyett, hogy Fideszes tömegrendezvények szervezésén töri a fejét, minél előbb össze kellene hívnia az Országgyűlést, és ki kell alakítani a nemzeti álláspontot, mert míg az előbbi garantáltan nem nyugtatja meg a pénzpiacokat, az utóbbi használhatna a forint árfolyamának.
 
A képviselő úgy fogalmazott: „az MSZP határozott álláspontja, hogy Magyarország a minél erősebb és mélyebb európai integrációban érdekelt, éppen ezért nem az ország vezetőjének tekintélyét kell demonstrálni, hanem sürgősen vissza kell kanyarodni az európai útra, amelyről decemberben letértünk, nem az EU levelező tagozatára jelentkeztünk, ezért ideje lenne teljes jogú, nappali tagozatos EU tagként viselkedni."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.