Genfbe megy Tadic

Titkos szavazás: Szerbia már az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet tagja

Titkos szavazáson fölvette társult tagnak Szerbiát a CERN, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet - jelentette be a genfi központban Rolf-Dieter Heuer, a szervezet főigazgatója. Boris Tadic szerb elnök kedden Genfbe megy az okmány aláírására.

2012.01.09 22:11MTI

Ez a döntés akkor lesz hivatalos, amikor az érintett felek aláírják az okmányt és azt a szerb parlament, a szkupstina is jóváhagyja.

Ekkor válik Szerbia a világ legnagyobb tudományos szervezetének társult tagjává, ami mindkét fél érdeke - mondta a titkos szavazás után a főigazgató és emlékeztetett arra, hogy szerb fizikusok már évekkel ezelőtt bekapcsolódtak a CERN kutatásaiba annak ellenére, hogy az ország még nem tagja a szervezetnek.

A Tanjug előzetes híre szerint Boris Tadic szerb elnök kedden utazik a svájci városba, hogy aláírja a dokumentumot Rolf-Dieter Heuer főigazgatóval.

Az újvidéki (Novi Sad) egyetem természettudományi-matematikai fakultásán az aktust élőben videoláncon követhetik a hallgatók és a tanárok. Tadic svájci látogatását fölhasználja arra is, hogy az ENSZ különböző, Genfben működő szervezeteinek, köztük a leszerelési- és a gazdasági bizottságnak a vezetőivel tárgyaljon.

Szerbia a CERN rendes tagságot akkor fogja elnyerni, ha öt év elteltével a CERN Tanácsa fölülvizsgálja, hogy Szerbia eleget tett-e a követelményeknek. Genftől kicsit északra 1954-ben írta alá 12 ország a CERN alapító okiratát, köztük volt a Jugoszláv Szövetségi Népköztársaság, amely 1961-ben kilépett a szervezetből.

Magyarország 1992-ben lett a szervezet tagja. Ma 20 országot számol az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet. A Politika című belgrádi napilap a CERN-t olyan agytrösztnek nevezi, amely a világ legkiválóbb atomfizikusait, kutatóit tömöríti.

A tudományos-technológiai együttműködésről szóló szerződést miden olyan ország is aláírta, amely nem teljes jogú tagja a szervezetnek, mint több Európán kívüli ország, köztük India, Izrael, Japán, az Egyesült Államok, Törökország és az UNESCO, mint megfigyelő. Ez azt jelenti, hogy nincs szavazati joguk a legmagasabb döntéshozói szervben, a tanácsban, de a kutatásokban részt vehetnek.

A CERN-nek 3 ezer teljes idejű foglalkoztatottja van, valamint 6500 szerződéses tudományos kutató és mérnök 80 nemzet 500 egyeteméről. A nyári hónapokban 10 ezren is dolgoznak a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában - hívta fel a figyelmet a Politika.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.