Megtelik az Andrássy út

Tüntetés az Operánál - A demokráciát félti a tömeg?

Folyamatosan érkeznek a tüntetők az Andrássy útra.

2012.01.02 18:59MTI

Tudósítók közlése szerint a tömeg az Opera előtt felállított színpadtól a Nagymező utcáig ér, az Oktogon felől folyamatosan érkeznek emberek. Mint beszámoltak róla: néhány tucatnyi ellentüntető gyülekezik a Nagymező utca és Andrássy út sarkán.
   
Az Andrássy út színpad mögötti részét 18 óra előtt néhány perccel kiürítették.
   
A Magyar Állami Operaházban hétfőn ünnepi gálaestet rendeznek az új alaptörvény 2012. január 1-jei életbelépésének alkalmából. A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg. A gálaesttel egy időben az új alaptörvénytől a demokráciát féltő civilek demonstrációt hirdettek, amelyhez a pártok közül csatlakozott az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP.

Lökdösődés kezdődött a Nagymező utca sarkán

Fél hét előtt kevéssel nagyobb lökdösődés kezdődött a Nagymező utca sarkánál, ahol a civilek által szervezett tüntetésre érkező szocialistákkal keveredtek nézeteltérésbe szélsőjobboldali szervezetek tagjai.

A közösen érkező szocialista képviselőket, köztük Szekeres Imrét és Nyakó Istvánt az utca sarkán álló szélsőjobboldali tüntetők közül többen elkezdték szidni, lökdösni, illetve volt, akit le is köptek. 
   
A nézeteltérés szópárbajjal indult, az egy csoportban vonuló MSZP-seket szidni kezdték, illetve "Gyurcsány takarodj" rigmusokkal fogadták, közülük többen visszaszóltak és ők, illetve a környéken álló demonstrálók a "nácik haza" rigmussal válaszoltak. A szélsőjobboldaliak közül többen az egész arcukat eltakaró símaszkot viseltek, egyikőjük a lökdösődés közben egy fotós kezéből kiverte a fényképezőgépet. Ezután tovább folytatódtak a tumultuózus jelenetek, de ekkor már a civilek közül rángattak többeket.

Kiemeltek egy embert az ellentüntetők közül az Andrássy úton

Egy embert kiemeltek az ellentüntetők közül az Andrássy út és Nagymező utca sarkán - jelentették hétfő este kevéssel este hét óra után tudósítók, akik szerint folyamatos a lökdösődés a helyszínen.

Beszámolójuk szerint a civilek által szervezett demonstráción az ellentüntetők közül többen eltakarták az arcukat, a rendőrök pedig sorfalat húztak a tüntetők és az ellentüntetők közé.
   
A tüntetők oldalán tudósítók az MSZP frakciójának több tagját látták, többek közt Nyakó Istvánt, Ujhelyi Istvánt, Szekeres Imrét, Iváncsik Imrét. Az ellentüntetők közt Bertha Szilvia jobbikos országgyűlési képviselő tűnt fel.
   
Az Operaház közvetlen közelében, a kordon mellett szórakoznak az emberek, többeknél fáklya, magyar zászló látható.
   
A vendégek sorra érkeznek az Operaház épületéhez, közben a tömeg folyamatosan szidalmazza a kormányfőt.

Kónya Péter: rég nem látott összefogás jött létre

Rég nem látott összefogás jött létre a hétfői tüntetéssel "az Operaház narancsos fantomjai ellen" - mondta Kónya Péter, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társalapítója az Operaháznál tartott tüntetésen, amelyet civil szervezetek és "demokratikus ellenzéki pártok" szerveztek hétfő este.

"Az Operaház narancsos fantomjai halotti tort készülnek ülni ma este a köztársaság, a jogállam és a demokrácia fölött" - jelentette ki Kónya Péter. A miniszterelnököt a Titanic kormányosának nevezte, a tömeget pedig magának a jéghegynek.

"Olyan országban akarunk élni, ahol nem kell éhségsztrájkolni a sajtószabadságért, ahol nem kell visszamenőlegesen törvényeket hozni, ahol nem lehet területi alapon minimálbért bevezetni, és ahol nem kell féltenie az embereknek megszerzett javaikat - folytatta a szakszervezeti vezető. "Orbánék elfelejtették, hogy a hatalom a népé, vissza fogjuk szerezni tőlük" - zárta beszédét Kónya.
   
Orbán nevének említésekor a tüntető tömeg az "Orbán, takarodj!" és "Diktátor, diktátor!" jelszavakat skandálta.
 
 A tüntetők között megjelent Gyurcsány Ferenc volt kormányfő is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.