Civil és nem civil tüntetés az Operánál

"Gyurcsányi gyűlöletkeltők" káoszával riogat a Fidesz

A Fidesz szerint hétfő este világossá válik: míg a nemzeti ügyek kormánya az emberek felhatalmazása alapján kijavítja a Gyurcsány-korszak hibáit, addig az "országot tönkretevő gyurcsányi gyűlöletkeltők" rendetlenséget, káoszt csinálnak és törvénytelenségre buzdítanak.

2012.01.02 14:25MTI

Selmeczi Gabriella, a vezető kormánypárt szóvivője közleményében úgy fogalmaz: a "Gyorskocsi utcaiak továbbra is a gyurcsányi gyűlöletkeltést folytatják, és Magyarország kárát akarják".
   
Az nem demokrata, aki szerint csak akkor van demokrácia, ha ő van hatalmon: ideje lenne, hogy a szocialisták is elfogadják az emberek döntését - közölte a szóvivő, rögzítve azt is: a magyarok korábban egyértelmű döntést hoztak arról, hogy nem kérnek a gyűlöletből és a széthúzásból.     

Az MTI december végén számolt be arról, hogy a Magyar Állami Operaház hétfőn ünnepi gálaestet rendez az új alaptörvény 2012. január 1-i életbe lépésének alkalmából. A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívtak meg, az esemény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja. A gálaesttel egy időben civil demonstrációt hirdettek, amelyhez a pártok közül csatlakozott az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az LMP.

Kolontárról is érkeznek az Operába

Húsz kolontári lakos is részt vesz a hétfő esti operaházi gálaünnepségen, amelyet az új alaptörvény 2012. január 1-jei életbe lépésének alkalmából rendeznek meg. Tili Károly, a település független polgármestere azt mondta: megtiszteltetésnek érzik a meghívást.
   
A 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetők, közéleti szereplők, operarajongók mellett meghívtak húsz lakost a 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa által sújtott településről.
   
"Szeretném megköszönni, hogy nem felejtették el Kolontárt. Nemes gesztus ez a kormány, a miniszterelnök részéről" - mondta a polgármester.
   
Tili Károly hozzátette: a húsz embert azok közül választották ki, akik a legtöbbet tették a katasztrófa idején és az után a településért, és a bajba jutott emberekért. A húsz meghívott között vannak a képviselő-testület tagjai is.
   
"Nagy megtiszteltetésnek érezzük ezt, hiszen az új alaptörvény életbe lépése történelmi pillanat. Jelentős esemény ez személyes vonatkozásban is: a legtöbb kolontári még soha nem járt az Operában" - fogalmazott.
   

A Jobbik távol tartja magát az Operaháztól

A Jobbik egyetlen rendezvényen sem vesz részt, amely összefüggne a hétfő esti operaházi gálaesttel. Az ellenzéki párt szerint a társadalmi, szociális és gazdasági katasztrófa elkerülésének módja nem jelentheti a köztársaság eszméje és a demokrácia melletti "álságos tüntetést" azokkal, akik korábban lábbal tiporták a demokratikus jogokat.

Mirkóczki Ádám, a párt országgyűlési képviselője és szóvivője hétfőn, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a Fidesz 13 millió forintot költ a "maga és szűk holdudvara operaházi szórakoztatására", miközben soha nem látott terhek érik a magyar embereket. Úgy véli, a Fidesz cinikus módon akkor ünnepli a csak saját maga által támogatott alkotmány hatályba lépését, amikor az ahhoz szabott törvények garmadájával emberek százezreit hozták katasztrofális anyagi és egzisztenciális helyzetbe. A Jobbik nem a demokráciát félti a Fidesztől, hanem az emberek megélhetését és az ország gazdasági függetlenségét óvja a kormány politikájától - fűzte hozzá.
   
A Jobbik szóvivője szerint pártjának azért sincs helye az Operaház elé hirdetett tüntetésen, mert azon a "liberális anarchisták" mellett jelen lesz Gyurcsány Ferenc is, aki maga ugyanígy ünnepelt baráti körével, amíg hatalmon volt. Gyurcsány és szövetségesei mai tüntetése hiteltelen, hazug és képmutató, mert a volt kormányfő 2007-ben az Operaháznál kijárási tilalmat rendelt el és még a tiltakozást sem engedte, a tüntetőket pedig köztársaságellenes terroristaként kezelték és szétverték - írja az ellenzéki politikus.
   
Mirkóczki Ádám arra is kitér, hogy a Jobbik a demonstrációval szembeni ellentüntetéssel sem ért egyet, mivel az azt a látszatot keltené, hogy a "magyar családok megélhetését veszélybe sodró Orbán-kormánnyal" vállalnak közösséget.
   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.