Az utcára vonulnak a civilek is

Új alaptörvény: a kormány ünnepli, az ellenzék demonstrál ellene

A kormány több rendezvényen is megünnepli az új alaptörvény hatálybalépését január 2-án, rendezvényeket tartanak az operaházban és a Magyar Nemzeti Galériában is.

2011.12.29 19:32MTI

Az ellenzéki pártok bírálták az új alaptörvényt, és a kormány tagjainak részvételével tartandó gálaest helyszínén civil szervezetekhez csatlakozva demonstrálnak majd.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábban azt közölte, hogy az új sarkalatos törvények minden eddiginél erősebb védelmet adnak a közpénzek felhasználásához, az államadósság növekedésének megakadályozásához és Magyarország pénzügyi stabilitásához. Kifejtették, hogy az év végével lezárul az alkotmányozás, az Országgyűlés az elmúlt hónapokban megalkotta a január 1-jén hatályba lépő alaptörvényhez kapcsolódó sarkalatos törvényeket, 2012-ben pedig még néhány, az alaptörvénnyel összefüggő törvény technikai módosítása várható.

Az új törvényekkel több területen bezárulnak a rendszerváltás óta létező kiskapuk, és megszűnnek a demokratikus intézmények hatékony működését akadályozó szabályozások - tették hozzá.

Hangsúlyozzák: a tavasszal elfogadott alaptörvény egyik legnagyobb újdonsága az államadósságfék követelménye, amely megköveteli, hogy "egy generáció se élhesse föl a következő nemzedék jövőjét, vagyis nem adósíthatja el az utána következő nemzedékeket".

A Magyar Állami Operaházban január 2-án ünnepi gálaestet rendeznek az új alaptörvény életbe lépésének alkalmából. Információk szerint a 20 órakor kezdődő rendezvényre állami vezetőket, közéleti szereplőket, valamint operarajongókat hívott meg az operaház. A gálaest programján Erkel, Weiner, Bartók, Kodály, Dohnányi és Liszt műveit adja elő a Magyar Állami Operaház Zenekara. A rendezvény 13 millió forintos költségét az állam biztosítja. A gálaest műsorát a Duna TV élőben sugározza.

A Magyar Nemzeti Galériában kiállítást rendeznek, amelyet hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök nyit meg.

Az ellenzéki pártok élesen bírálták az új alaptörvényt, illetve az életbe lépéshez kötődő ünnepségeket is. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke csütörtökön azt mondta: a civil ellenállás napja lesz január 2., ezért azt szeretnék, hogy az erre a napra a Magyar Állami Operaház elé hirdetett demonstráció ne a pártpolitikáról, hanem a "negyedik magyar köztársaság alapkőletételéről" szóljon.

Elmondása szerint szerdán felkeresték őket a Szolidaritás mozgalom képviselői, és felajánlották a rendezvény szervezését, illetve azt kérték, hogy pártpolitikusok helyett kizárólag közéleti személyiségek, illetve civilek szólaljanak fel az új alaptörvény életbe lépésének tiszteletére rendezett gálaest idejére hirdetett demonstráción.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott, egyetértettek a kezdeményezéssel és "átadják a terepet", vagyis pártja képviselői elmennek a rendezvényre, de nem szólalnak fel.

Szél Bernadettnek, az LMP szóvivőjének elmondása szerint az LMP szintén támogatja a január 2-i, az Operaház előtt tartandó civil tiltakozó demonstrációt, és részt is vesz rajta, de politikusaik nem szólalnak fel, és ezt várják a többi párt politikusaitól is. A szóvivő ezt azzal indokolta, hogy nem szeretnék, ha a két magánszemély által szervezett civil kezdeményezés politikai rendezvénnyé válna, ugyanakkor jelezte, arra biztatják szimpatizánsaikat, menjenek el a demonstrációra.

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja közölte: a demokratikus civil szervezetek és demokratikus ellenzéki pártok ezúttal közösen lépnek fel "Orbán önkényuralma" és az új alaptörvény ellen. A független képviselő azt mondta, az a megállapodás született, hogy a rendezvényt két magánszemély jelenti be, de "minden demokratikus civil szervezet és demokratikus párt" csatlakozott hozzá.

Székely Tamás, a szervező Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke elmondta, az összes politikai párt visszavonta a demonstrációra tett bejelentését. A csütörtöki egyeztetésen a bejelentő civil szervezetek is jelen voltak, így az összes szerveződés közösen fog demonstrálni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.