Százezreket ölt meg a náci eutanázia program

T4 emlékhely Berlinben

Berlinben pártokon átívelő kezdeményezésre emlékhelyet alakítanak ki a T4 művelet elnevezésű náci eutanázia programban meggyilkolt százezrek tiszteletére.

2011.12.28 18:51MTI

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerdai beszámolója szerint Bernd Neumann kultúráért felelős államminiszter 500 ezer eurót fordít tárcája költségvetéséből az emlékhely létrehozására.
   
Az első lépésben pályázatot írnak ki a berlini Tiergartenstrasse 4. szám térségének átalakítására. Ezen a címen egykor egy elegáns villa állt, amely a tömeggyilkosság előkészítésén dolgozó náci csoport munkahelye volt. A titkos program a kitervelés helyszínéről kapta fedőnevét. A T4 művelet volt az első szisztematikusan kitervelt és végrehajtott náci tömeggyilkosság. Becslések szerint összesen 300 ezer - a nemzetiszocialista ideológia alapján életképtelennek minősített - beteg és fogyatékos gyereket, férfit és nőt gyilkoltak meg.
   
A német főváros centrumában épült villa helyén jelenleg egy buszmegálló van, közvetlen környezetében pedig a Berlini Filharmonikusok otthona. Az eutanázia programra csupán egy emléktábla utal, amelyet a járdába süllyesztve helyeztek el, így nem könnyű észrevenni.
   
A berlini vezetés azt követően kezdett foglalkozni az üggyel, hogy a parlamentben az idén tavasszal pártokon átívelő kezdeményezés indult. A kormányzó konzervatív-liberális koalíció frakciói, valamint az ellenzéki szociáldemokraták és a Zöldek frakciója közösen szorgalmazta az emlékhely kialakítását, arra hivatkozva, hogy a náci eutanázia program a nemzeti emlékezet része, és az emlék ápolása állami feladat. A kormánynak ezért gondoskodnia kell arról, hogy a történelmi helyszínen megfelelő módon tájékoztasson a programról és áldozatairól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.