Megkezdte működését

Náci elleni titkosszolgálat indul Németországban

Németországban pénteken megkezdte működését a szélsőjobboldali terror elleni küzdelmet összehangoló új központ.

2011.12.16 12:20MTI

A hivatal az országos és a tartományi hatóságok, illetve a bűnügyi és az alkotmányvédelmi hatóság munkáját fogja össze. Létrehozását az indokolta, hogy novemberben kiderült: egy neonáci terrorista csoport éveken keresztül gyilkolt és rabolt az országban.

A terrorista sejtet nem a hatóságok leplezték le, hanem a csoport egyik tagja, aki feladta magát. A nyomozás során kiderült az is, hogy a hatóságokat súlyos mulasztások terhelik.

Az új központban fut össze a szélsőjobboldalra vonatkozó valamennyi információ. A hivatalban tanulmányozzák majd több száz korábbi feltáratlan erőszakos bűncselekmény aktáit is.

Mindenekelőtt azt vizsgálják, hogy az esetek összefüggésbe hozhatók-e a militáns neonáci szubkultúrával. Hans-Peter Friedrich belügyminiszter a hivatalt bemutató berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az információáramlás javítása mellett azt is remélik, hogy a hivatal olyan új adatokat tár fel, amelyek felhasználhatók a neonáci ideológiát valló Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) betiltását célzó tervezett eljáráshoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.