Januárban visszajönnek a pénzükért

Lázár szerint a Jézuska miatt utazott haza az IMF

Lázár János kijelentette: januárban megkezdődnek a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval.

2011.12.16 16:19MTI

A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, eddig ismerkedés, bemutatkozás zajlott a nemzetközi szervezetekkel, nem pedig hivatalos tárgyalás. Az, hogy az előbbi jól sikerült vagy rosszul, egy más kérdés - fűzte hozzá.
   
"Hogy valaki karácsonyra hazautazik, és a Jézuskát máshol várja, nem Budapesten, azt meg tudom érteni" - fogalmazott, megjegyezve: van egy praktikus szempont azzal kapcsolatban, hogy a következő hónapokban várhatóan fokozódik majd a tárgyalások intenzitása, ez pedig az, hogy Magyarország jelentős pénzzel tartozik az IMF-nek. "Gondolom, hogy akinek a pénze kell, megteszi a szükséges lépéseket ennek érdekében. (...) Így aztán bennem semmiféle kétség nincs, hogy vissza fognak térni a pénzük behajtása érdekében" - mondta.
   
Kitért arra is, hogy a rendkívüli frakcióülést nem az IMF-fel kapcsolatos hírek miatt hívták össze, hanem "az elmúlt 48 órában" született javaslatok miatt, így például a jegybanktörvénnyel és a házszabály-módosítási indítvánnyal összefüggésben.
   
Lázár János közölte azt is, hogy továbbra is december 19-én, hétfőn tervezik a parlamenti zárószavazást a jövő évi költségvetési törvényjavaslatról.
   
Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője azt közölte, hogy megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap, illetve az Európai Bizottság közötti tárgyalás az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről. Amadeu Altafaj Tardio közlése szerint a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvényjavaslattal.

Mihamarabb szülessen meg az új MNB-törvény!

A Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló új törvénynek - az Európai Központi Bank (EKB) véleményének figyelembe vételével - minél hamarabb meg kell születnie - jelentette ki Lázár János pénteki sajtótájékoztatóján, a Fidesz-KDNP rendkívüli frakcióülése után.
   
A Fidesz frakcióvezetője azt mondta, ezért indítványozták azt, hogy még pénteken megkezdődjön a törvényjavaslat parlamenti vitája.
 
Kijelentette ugyanakkor, hogy a módosító indítványok megfogalmazásakor készen állnak az EKB véleményének végiggondolására, szempontjainak érvényesítésére. A cél az, hogy olyan jegybanktörvény szülessen, amely az EKB-nak is elfogadható - emelte ki Lázár János.
   
Hangsúlyozta azonban azt is, a Fidesz "messzemenőkig" támogatja a kormányt abban, hogy még az idén benyújtotta a parlamentnek a jegybanktörvény javaslatát, amely alkotmányos kötelessége volt. Felidézte, hogy a kabinet az előterjesztést hetekkel ezelőtt megküldte az Európai Központi Banknak, az arra adott vélemény pedig megérkezett.
   
Az új alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti jogszabályhoz benyújtott, az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) esetleges összevonását lehetővé tevő módosító javaslatról Lázár János azt mondta: az egyesülés lehetőséget feltételes módban határozták meg, tehát ez nem azt jelenti, hogy így is lesz, csupán megteremtik az alkotmányos alapjait a két szervezet szorosabb együttműködésének és esetleg egy új szervezet majdani létrehozásának. Megjegyezte azt is, hogy több nemzetközi szervezet is javasolta ezt 2008-ban és 2009-ben az akkori kormánynak. Közölte, hogy a módosító indítványt el fogják fogadni, maximális a támogatottsága.
   
A Simor András jegybankelnök személyét érintő kérdésre - vagyis, hogy volt-e motiváció arra, hogy ne ő legyen a monetáris politika legfőbb irányítója - a frakcióvezető azt válaszolta, nincs szó személyes ügyről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.