További tárgyalások

A holokauszt-túlélők nyugdíját rágja a német kormány

A német pénzügyminisztérium szerint további tárgyalásokra van szükség a holokauszt túlélőinek nyújtandó német nyugdíjak összegéről, mert ennek részleteit még nem dolgozták ki.

2011.12.08 18:13MTI

A minisztérium csütörtöki közleménye ahhoz a hétfői hírhez kapcsolódik, amelyben a New York-i központú Claims Conference (Kárigény Konferencia) bejelentette, hogy Németország 16 ezerrel több, gettóba vagy a nácik elől bujkálásra kényszerített holokauszt-túlélőnek, köztük volt budapesti gettólakóknak folyósít kárpótló nyugdíjat.

A német pénzügyminisztérium azt megerősítette, hogy az idei tárgyalások keretében megállapodás született arról, hogy a következő években ki kell terjeszteni a kárpótlási juttatásokat azokra a túlélőkre, akik eddig nem tartoztak a jogosultak közé, és a könnyítések között van az üldözöttség legrövidebb elismerhető időtartamának a lerövidítése is.

A német fél szerint viszont "a hírekben szereplő számok nem képezték az idei tárgyalások tárgyát, és a pénzügyminisztérium elképzeléseinek sem felelnek meg".

Berlin felkérte a Claims Conference-t, hogy vizsgálja fölül a nyilvánosságra hozott számokat, és közölte, hogy a részleteket a jövőben fogják kidolgozni.

"A tárgyaló felek munkacsoportot állítottak fel a következő tíz évben szükséges pénzösszegek kiszámítására" - tartalmazza a német nagykövetség sajtóközleménye.

A Claims Conference korábbi tájékoztatása szerint a jövő évtől az is jogosult lesz tíz éven át havi 290 eurós nyugdíjra, aki nem 18, hanem legkevesebb 12 hónapig volt kénytelen gettóban, rejtőzködve vagy álnéven élni. Ez a szervezet becslése szerint további mintegy 8 ezer túlélő nyugdíjjogosultságát jelenti. Külön nyugdíjat kapnának azok a túlélők, akik már elérték a 75 éves életkort, s kevesebb mint 12 hónapot, de legalább három hónapot töltöttek gettóban. Nekik 240 eurós külön nyugdíj járna, ha Nyugaton élnek, a "volt szovjet blokk országaiban" élők pedig 200 eurót kaphatnának.

Az új kárpótlásnak ez a része mintegy 4500 embert érinthet. További 3500 személy azután válhat jogosulttá, ha eléri a 75 éves életkort. A berlini közlemény hangsúlyozza, hogy "a német szövetségi kormány számára változatlanul igen magas politikai jelentőséggel bír a holokauszt túlélőinek kárpótlása, és eltökélten felvállalja a nemzetiszocializmus áldozataival szembeni felelősséget.

A német kormány a második világháború befejezése óta mintegy 68 milliárd euró összegű kárpótlást fizetett ki. A mai napig a koncentrációs táborok és gettók több mint 100 ezer túlélője részesül Németországból havi nyugdíjban."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.