A legfontosabb az államadósság csökkentése

Pokorni: Magyarország tíz éve többet költ, mint amennyit lehetne

Pokorni Zoltán szerint Magyarország tíz éve többet költ, mint amennyit lehetne. A Fidesz alelnöke szerint a költségvetési hiányt három százalék alá kell szorítani.

2011.12.02 18:54MTI

A magyar adósságállomány jelenleg 24-25 ezer milliárd forint, ennek a kétharmada az elmúlt nyolc évben jött össze - mondta Pokorni Zoltán. A GDP arányos államadósság 82-83 százalék - tette hozzá.
   
Örvendetes viszont, hogy az államadósságból októberben és novemberben ezer milliárd forintot sikerült lefaragni. "Legfontosabb az államadósság csökkentése. Ez nehéz feladat úgy, hogy az európai gazdaság helyzete érződik Magyarországon. Hiába termelünk, ha a német, vagy a francia piac is áll" - fogalmazott Pokorni Zoltán. Az unió a legmélyebb pénzügyi válságot éli át, csökkennek a reálbérek, különösen Görögországban, Lengyelországban és Romániában.
   
Az ország aktuális gazdaságpolitikájáról kifejtette, hogy feszessége nem megszorítás, hanem sokkal több annál: ezen intézkedések a nagy rendszerek átalakításával lehetővé teszik, hogy ne termelődjön újra a hiány. Egyik ilyen cél a nyugdíjrendszer átalakítása, ami rengeteg konfliktussal jár. Része az önkormányzatok megreformálása is, például a képviselők létszáma már a felére csökkent az előző ciklushoz képest. Viszont így is túl sok szintje van a magyar közigazgatásnak, ami pénzbe, időbe és energiába kerül.
   
Az oktatás helyzetéről a politikus elmondta, hogy a 3200 magyar önkormányzat közül 2200 tart fenn oktatási intézményt, de az iskolák színvonala között óriási a különbség, ami a gyerekek teljesítményén is mérhető. Ezen a jövőben változtatni kell.
   
Pokorni Zoltán elmondta: a jövő évi költségvetés három fő prioritást vesz figyelembe, a nyugdíjak vásárlóértékének megtartását, a nagy beruházások megvalósítását, illetve a közrend és a közbiztonság javítását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.