40 rendőr érkezett

Nem tudnak fizetni - nincs közvilágítás, sötétbe borul Esztergom?

Az Esztergomon átvezető 10-es és 11-es főút belterületi szakaszán kapcsolta ki a közvilágítást a szolgáltató az önkormányzat tartozása miatt, a gyalogátkelőhelyeken viszont világítanak a lámpák - tájékoztatta a városháza sajtóreferense csütörtökön.

2011.11.24 18:24MTI

Váczy H. István elmondta, a városba negyven rendőr érkezett, akik megerősített járőrszolgálatot látnak el. A polgárőrök szintén járőrőznek éjszaka.

Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat november végéhez közeledve már csaknem 150 millió forinttal tartozik a közétkeztetési feladatokat ellátó HunGast Esztergom Kft.-nek, és 172 millióval a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek.

A Hungast szerdán, többszöri figyelmeztetés után, beszüntette a közétkeztetést az önkormányzati fenntartású gyermekintézményekben.

A Gyermekétkeztetésért Alapítvány 1,5 millió forintért megállapodott a vállalkozással, hogy az általános iskolákba és az óvodákba csütörtökön és pénteken csaknem 1600 ebédet kiszállítanak.

A közvilágítást biztosító Tivi Kft. csütörtökön megkezdte a világítás kikapcsolását. Névtelenséget kérő esztergomiak azt mondták, hogy a társaság dolgozói délelőtt a főutakon a biztosítékokat szedték ki a lámpaoszlopokból, illetve délután emelőkosaras autóval égőket is kiszereltek, csak a gyalogátkelőhelyek világítását hagyták meg.

Múlt pénteken Tétényi Éva független polgármester és a Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan módosítást terjesztett elő, amelynek értelmében kifizették volna a két cég szeptemberi számláit, összesen 46 millió forintot. Az ülésen a frakcióvezető nem volt jelen és a Fidesz-KDNP többségű testület Meggyes Tamás korábbi fideszes polgármester indítványát szavazta meg, amely a cégeknek 10-10 milliót biztosított volna.

Tétényi Éva azt mondta, az összeget azért nem utalta át, mert a városháza mindhárom, ellenjegyzési joggal felruházott dolgozója írásba adta: nem ellenjegyzi az átutalást, arra ugyanis nincs költségvetési fedezet. Steindl Balázs korábban közölte: a frakció 430 millió forint átcsoportosítását kérte a polgármestertől, azt adósságrendezésre kellene fordítani, ezzel mindkét cég hozzájutna a kintlévőségeihez.

A polgármester a felvetésre azt mondta: "ez az összes pénzünk, ha az adósságrendezésre elköltjük, a jövő hónapban nem tudunk bért fizetni.

A Fidesz javaslata a holnapot megoldja, de azt nem mondja meg, mi lesz holnapután". A helyi képviselő-testület kedden határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a számlák kifizetéséről, a következő ülést pénteken 11 órakor tartják. Információk szerint egy szülő "kiflicsücskös tüntetést" szervez a városháza elé az ülés kezdetére.

A kezdeményezést már több közösségi portálon is meghirdették, eddig összesen nyolcszázan jelezték csatlakozásukat, ezért a demonstrációt a rendőrségen bejelentették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.