Élelmet szállítanak az óvodákba és iskolákba

Esztergom: a Gyermekétkeztetési Alapítvány állja a költségeket

Az alapítvány elnöke közölte: az összes esztergomi iskolába és óvodába szállít meleg ebédet csütörtökön és pénteken 11 és 12 óra között a Gyermekétkeztetési Alapítvány (GYEA).

2011.11.24 13:39MTI

Király Gábor hozzátette: ha a pénteki képviselő-testületi ülésen sem születik döntés a helyi közétkeztetés finanszírozásáról, akkor hosszú távú, alternatív megoldást dolgoznak ki az önkormányzattal közösen.
   
A Hungast Esztergom Kft. ügyvezetője, Herczeg Csaba azt közölte, hogy megállapodtak az alapítvánnyal csaknem 1600 ebéd kétnapi kiszállításáról, ennek 1,5 millió forintos költségét a GYEA fizeti ki. Az alapítvány és a Hungast közösen viszi ki az ételt az intézményekbe.
   
A városban az önkormányzat tartozásai miatt a Hungast Esztergom Kft. többszöri figyelmeztetés után szerdán megszüntette a közétkeztetést a gyermekintézményekben, a közvilágítást biztosító Tivi Kft. pedig csütörtökön megkezdte a világítás kikapcsolását.
   
A Tivi Kft.-t nem sikerült elérni. Névtelenséget kérő esztergomiak azt mondták, hogy a cég dolgozói a főutakon a biztosítékokat szedik ki a lámpaoszlopok alján, csak a gyalogátkelőhelyek világítását hagyják meg.
   
Az adósságrendezés alatt álló önkormányzat november végén már csaknem 150 millió forinttal tartozik majd a Hungastnak és 172 millióval a Tivi Kft.-nek.
   
Múlt pénteken Tétényi Éva független polgármester és a Fidesz-KDNP-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan módosítást terjesztett elő, amelynek értelmében kifizették volna két cég szeptemberi számláit, összesen 46 millió forintot. Az ülésen a frakcióvezető nem volt jelen és a Fidesz-KDNP többségű testület Meggyes Tamás korábbi, fideszes polgármester indítványát szavazta meg, amely a cégeknek csak 10-10 milliót biztosított.
   
Tétényi Éva azt mondta, az összeget azért nem utalta át, mert a városháza mindhárom, ellenjegyzési joggal felruházott dolgozója írásba adta: nem ellenjegyzi az átutalást, arra ugyanis nincs költségvetési fedezet.

Steindl Balázs korábban közölte: a frakció 430 millió forint átcsoportosítását kérte a polgármestertől, azt adósságrendezésre kellene fordítani, ezzel mindkét cég hozzájutna a kintlévőségeihez. A polgármester a felvetésre azt mondta: "ez az összes pénzünk, ha az adósságrendezésre elköltjük, a jövő hónapban nem tudunk bért fizetni. A Fidesz javaslata a holnapot megoldja, de azt nem mondja meg, mi lesz holnapután".
   
A helyi képviselő-testület kedden határozatképtelenség miatt nem tudott dönteni a számlák kifizetéséről, a következő ülést pénteken 11 órakor tartják. Információi szerint egy szülő "kiflicsücskös tüntetést" szervez a városháza elé az ülés kezdete előttre. A kezdeményezést már több közösségi portálon is meghirdették, eddig összesen nyolcszázan jelezték csatlakozásukat, ezért az összejövetelt a rendőrségen bejelentették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.