Sokkal tartozik az önkormányzat a közvilágítóknak

Sötétség borulhat Esztergomra

Az esztergomi képviselő-testület pénteki ülésén a kért 19 millió forint helyett csak 10 milliót szavazott meg a közvilágítást végző cégnek, amely korábban közölte, hogy ha a neki járó pénz nem érkezik meg, a hét végén megkezdi a közvilágítás kikapcsolását.

2011.11.18 18:39MTI

A testület a közétkeztetési cégnek a kért 27 millió helyett szintén 10 milliót biztosított.
   
Tétényi Éva független polgármester előzőleg figyelmeztette a képviselőket: a múlt héten ő és Steindl Balázs, a Fidesz helyi frakcióvezetője is úgy egyezett meg a közvilágítást végző Tivi Kft.-vel és a közétkeztetést biztosító Hungast céggel, hogy azok megkapják a kért összegeket.
   
A testület megkezdte volna a jelen nem lévő Steindl Balázs fideszes frakcióvezető, a pénzügyi bizottság elnöke előterjesztésének a tárgyalását - ebben a kért összegek átcsoportosítása szerepelt -, amikor Meggyes Tamás (Fidesz-KDNP) képviselő, volt polgármester a saját aláírásával beterjesztett egy módosító indítványt, amelyben azt kérte: mind a Tivi Kft.-nek, mind a Hungastnak csak tíz-tíz millió forintot utaljanak.
   
A javaslatot a testület a fideszes képviselők szavazatával elfogadta, majd Meggyes Tamás elhagyta a termet, s ezután a folyosón több percig tartó hangos szóváltásba keveredett a tevékenységét kritizáló emberekkel.
   
Tétényi Éva a szavazás után úgy fogalmazott: "megfogadtam, hogy nem fűzök kommentárt a döntéseikhez, de egy város szenved önöktől". Felhívta a fideszes képviselőket, hogy készítsenek pénzügyi tervet, mert  - mint mondta - a meglévő összegből nem lehet mindenkinek az igényét az elfogadott adósságrendezés szerint kielégíteni.
   
Zoltai Dániel fideszes képviselő "marketingpolitizálásnak" nevezte a polgármester tevékenységét. Hozzátette, a polgármesternek azzal kellene foglalkoznia, hogy a hitelezőknek kifizesse az adósságrendezés során megítélt pénzt. Azt mondta, hogy Tétényi Éva a jogszabályokat megsértve elkülönített számlán tart például 50 millió forint adóbevételt, amely így nem kamatozik a városnak.

A Tivi Kft. ügyvezetője, Drága Bálint azt közölte: hétfőig gondolkodik a lépéseiken. "Az is lehet, hogy csontsötétre lekapcsolom a várost, ha nem látok más megoldást" - fogalmazott. Elmondta, hogy vasárnap lejár a következő számla, így már 150 millió a város adóssága, ami veszélyezteti a 300 családnak megélhetést nyújtó cég működését. A lejárt adósság túlnyomó része Meggyes Tamás polgármestersége alatt keletkezett - tette hozzá.
   
A Hungast vezetője, Herczeg Csaba elmondta, közölték az önkormányzattal, hogy ha keddig nem kapják meg a nekik járó 27 millió forintot, akkor szerdán már nem szállítanak ételt az iskolákba. Felhívásukra a polgármester és a fideszes frakcióvezető is biztosította őket arról, hogy pénteken döntenek az összegről.
   
"Ez a tízmillió semmire sem elég. Vállalkozásunknak az adósságrendezés miatt 100 millió forintja ragadt bent az önkormányzatnál, így minden egyes számlára szükségünk van" - jelentette ki az ügyvezető.
   
A képviselő-testület fideszes tagjai a pénteki ülésen leszavazták Stámusz Andrea (Jobbik) indítványát; ő azt szerette volna elérni, hogy ügyrendi szavazással ne lehessen lezárni egy vitát, csak akkor, ha a szólásra jelentkező képviselők legalább egyszer hozzászóltak. A képviselő az előterjesztéséhez mellékelte a megyei kormányhivatal álláspontját, amelyben azt írták: "a szervezeti és működési szabályzat megfelelő alkalmazását az Ön által készített módosító javaslat elősegíti".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.