Obamát kihívják

Romney megnevezte lehetséges alelnökjelöltjét

Mitt Romney, az amerikai Republikánus Párt egyik legnagyobb támogatottságot élvező elnökaspiránsa egy New Hampshire-i szenátornő személyében először nevezte meg egyik lehetséges alelnökjelöltjét - közölték kedden az amerikai lapok.

2011.11.22 20:53MTI

Kelly Ayotte egyike annak a 15 lehetséges politikusnak, akinek a neve szóba jöhet az alelnökjelölti tisztséggel kapcsolatban - mondta hétfőn a Fox Newsnak nyilatkozva Romney. A szenátornő, aki mind költségvetési, mind védelmi ügyekben erősen konzervatív irányvonalat képvisel, megfigyelők szerint kiegyensúlyozhatja majd a pártjának jobboldala által túlságosan mérsékeltnek tartott elnökaspiránst.

A jelölés meglebegtetését nyilvánvalóan a választási naptár is befolyásolta, hiszen az Egyesült Államokban hagyományosan New Hampshire-ben tartják az első előválasztást, ennek kimenetele pedig hatalmas lélektani befolyást gyakorol az elnökjelölt-választás egész további menetére.

A New Hampshire-i előválasztást ezúttal január 10-én rendezik meg, egy héttel az Iowában megtartandó jelöltállító gyűlések után. Ayotte elsőmandátumos szenátor, 2010-ben a szavazatok 60 százalékával került be a szövetségi felsőházba. A republikánus elnökaspiránsok helyi idő szerint kedd éjjel ismét megmérkőznek a tévékamerák előtt.

A CNN által közvetítendő vita témája a nemzetbiztonság. Az amerikai hírcsatorna és az ORC közvélemény-kutató intézet által az adás előestéjén közzétett felmérés szerint 24 százalékos támogatottsággal jelenleg Newt Gingrich volt képviselőházi elnök vezeti a mezőnyt a 20 százalékon álló Mitt Romney előtt, a két politikus közötti különbség viszont nem lépi át a statisztikai hibahatárt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.