Főként gazdasági kérdésekről tárgyaltak

Váratlanul talákozott a kínai kormányfővel Obama

Főként gazdasági kérdésekről tárgyalt Barack Obama amerikai elnök Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel az indonéziai Baliban szombaton tartott, váratlan kétoldalú találkozóján.

2011.11.19 10:53MTI

A két politikus a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) csúcstalálkozója, illetve a Kelet-Ázsiai Csúcs alkalmából tartózkodik Bali szigetén, s a diplomáciai formaságoktól eltekintve - mintegy a csúcs többi résztvevőjével előző este tartott vacsorát folytatva - ült tárgyalóasztalhoz.
   
Tom Danilon, a washingtoni Fehér Ház nemzetbiztonsági főtanácsadója elmondta, Obama és Ven Csia-pao főként gazdasági kérdésekről tárgyalt. Obama sürgette az amerikai megítélés szerint alulértékelt kínai nemzeti fizetőeszköz, a jüan felértékelését.
   
A felek kitértek Kína és néhány kis ázsiai ország között a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatban dúló területi vitára is. Obama ezzel kapcsolatban a vita békés rendezését, s a hajózás és a kereskedelem szabadságának biztosítását szorgalmazta.
   
Bali Obama kilencnapos ázsiai-csendes-óceáni körútjának utolsó állomása. Az elnök a körút során igyekezett erősíteni az Egyesült Államok térségbeli jelenlétét.
   
A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség szombati kommentárja azt sugallta, Peking kényelmetlenül érzi magát, de nem riadt meg amiatt, hogy Ázsia ismét az Egyesült Államok figyelmének előterébe került.

"Kína, ahogyan más ázsiai országok is, soha nem tekintette úgy, hogy az Egyesült Államok kivonult volna az ázsiai-csendes-óceáni térségből, és soha nem is akarta kiszorítani a térségből" - hangsúlyozta a kommentár.
Utalt azonban arra is, hogy az Egyesült Államok igyekszik néhány ázsiai ország kedvében járni és - pekingi megítélés szerint - beavatkozik Kína és egyes ázsiai államok között régóta fennálló területi vitákba. "Ha az Egyesült Államok ragaszkodik hidegháborús mentalitásához és továbbra is ellentmondást nem tűrő módon alakítja kapcsolatait az ázsiai országokkal, az óhatatlanul heves ellenérzéseket kelt majd a térségben" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.