Katasztrófariasztási gyakorlatot tartanak

Csaknem kétezer-ötszáz sziréna sír fel az országban

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közölte: országos katasztrófariasztási gyakorlatot tart ma a katasztrófavédelem a médiahatósággal együttműködve; a rendszer próbája alatt a lakosságnak sem a fiktív tartalmú közlemények, sem a szirénajelzések hallatán nincs teendője.

2011.11.21 07:38MTI

A médiában az esti órákig öt közlemény hangzik el: az üzeneteket 12 alkalommal teszik közzé a közszolgálati médiumok - Magyar Televízió, Duna Televízió, Magyar Rádió, Magyar Távirati Iroda -, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók, rádiók és televíziók, így a TV2, az RTL Klub, a Hír Televízió, a Neo FM, a Class FM, az Info Rádió, a Klubrádió, a Juventus Rádió, a Lánchíd Rádió és a Magyar Katolikus Rádió.
   
A májusi országos kommunikációs próbához hasonlóan a mai riasztás során közzétett üzenet is csupán próbája egy lehetséges, valós veszély esetén kiadandó közleménynek. A médiumok a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg.
   
A katasztrófariasztási gyakorlathoz országos értesítési és törzsvezetési, valamint polgári védelmi mozgósítási gyakorlat is kapcsolódik.
   
A komplex gyakorlat egymással összefüggő részekből áll: az első fázisban értesítik a központi, területi, helyi hivatásos katasztrófavédelmi szervek és a hivatásos tűzoltóságok állományát. Ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, központi, területi és helyi szinten aktivizálják az operatív törzseket, amelyek egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajtanak végre.
   
A gyakorlat második fázisában a médiaszolgáltatók tesztelik a médiatörvény által a katasztrófavédelmi szervek számára biztosított kommunikációs csatornákat és a vezetési törzs által kiadott, valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket, közérdekű közleményeket tesznek közzé.
   
A harmadik fázisban mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezeteket, majd próbaképpen országszerte működésbe lép csaknem 2.500 sziréna.
   
A gyakorlat során a polgári védelmi szervezetek állománya és a 18-60 év közötti lakosság tényleges önkéntes véradásra jelentkezhet az Országos Vérellátó Szolgálat állandó véradási helyszínein.

Lezuhant az Oberon műhold, súlyos károk Otoh Gungában

Az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlat szerint lezuhant az Oberon mesterséges hold hétfőn a Középső Peremvidéken; súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, nincs áram, víz és internet, illetve elegendő midiklorián sem - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A próbariasztás szerint az ismeretlen okból lezuhant műhold miatt a helybéli lakosok tömegesen megindultak a sértetlenül maradt Coruscantba, ahol már az összes kórház megtelt.
    
Mint írták, Magyarországon nincs szükség óvintézkedésekre, ugyanakkor önkéntes véradásra hívják fel a 18 és 60 év közötti lakosokat. Jelentkezni lehet egész nap az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben; a véradóknak a személyi igazolványukat, a lakcímkártyájukat és eredeti TAJ-kártyájukat kell magukkal vinniük - tették hozzá.
   
A katasztrófavédelem arra kéri a lakosokat, hogy ne telefonáljanak, információkat a www.katasztrofavedelem.hu és a www.ovsz.hu honlapokon találhatnak.
   
"Amennyiben a katasztrófavédelmi gyakorlat miatt szeretteikkel, családtagjaikkal, barátaikkal feltétlenül kapcsolatba akarnak lépni, erre a célra csak az SMS küldést használják! Katasztrófák esetén telefonhívásaikkal blokkolják a hálózatot, ezáltal akadályozzák a készenléti szolgálatok tevékenységét" - olvasható a közleményben.

Lakhatatlanná vált Coruscant is

Az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlat szerint az Oberon mesterséges hold hétfő reggeli lezuhanása miatt Otoh Gunga város után Coruscant is lakhatatlanná vált; az esemény továbbra sem érinti közvetlenül Magyarországot - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
   
Mint korábban közölték, az előre bejelentett katasztrófavédelmi gyakorlat szerint lezuhant az Oberon mesterséges hold hétfőn a Középső Peremvidéken; súlyos károk keletkeztek Otoh Gunga városban, nincs áram, víz és internet, illetve elegendő midiklorián sem.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.