Pintér szerint átalakul az eddigi gondolkodásmód

Mindent megváltoztat az új önkormányzati törvény

Az új önkormányzati törvény átalakítja az eddigi gondolkodásmódot. Ezt közölte Pintér Sándor belügyminiszter pénteken Csongrádon, hozzátéve: szeretnének az "önfenntartó önkormányzatok irányába elmozdulni".

2011.11.18 19:55MTI

A politikus egy helyi fórum előtt, sajtótájékoztatóján azt mondta: szeretnék, ha az önkormányzatok nemcsak az ország által megtermelt javak szétosztásában vennének részt, ha azok a helyben megoldható gondokat állami támogatás helyett saját erőfeszítésből és kreativitással, a közösség erejével orvosolnák.
   
Hozzátette: ez az új gondolat vezet végig az új önkormányzati törvényen.
   
A parlament előtt lévő jogszabály néhány, az önkormányzatok adósságának az újratermelődését megakadályozó szigorítást is tartalmaz – hangsúlyozta a belügyminiszter.
   
Pintér Sándor kifejtette: az önkormányzatok adósságállománya jelenleg 1247 milliárd forint, s emellett mintegy 300 milliárd forintra rúg a kifizetetlen számlák nagysága. Hangsúlyozta, el kell kerülni, hogy az önkormányzatok még egyszer egy ilyen adósságspirálba kerüljenek.
   
A belügyminiszter közlése szerint a kormány szeretné, ha az önkormányzatok gazdálkodása - elsősorban az a pénz, amelyet közvetlenül az államtól kapnak - megfelelő ellenőrzés alá kerülne. "Ha az állam adja a pénzt, legyen joga több szervnek ellenőriznie, hogy az önkormányzat ezt a jó gazda gondosságával használja-e fel" – mondta.
   
Pintér Sándor kérdésre válaszolva közölte: az elképzelések szerint 160 – plusz-mínusz 10 – járás lesz. A járásközpontok kijelölése nagymértékben igazodik a már meglévő infrastruktúrához, előtérbe kerülnek azok a települések, ahol kórház, rendőrkapitányság vagy tűzoltóság van.
   
A kormány szeretné, ha kihelyezett ügyfélszolgálattal vagy internetes kapcsolaton keresztül minden településen biztosítható lenne az állampolgárok számára az ügyintézés lehetősége, hogy csak kiemelt esetekben kelljen az embereknek a járási központokba utazniuk – tudatta a belügyi tárca vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.