Rábólintanak?

Csecsemő, fizess: perkálni kell a bölcsődékért?

Fizetőssé válhatnak a bölcsődék, ha a kormány elfogadja - és utána a parlament is jóváhagyja - az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatot.

2011.11.16 08:19ma.hu

Több mint 33 ezer gyermek jár bölcsődébe, 130 százalékos az intézmények kihasználtságában, a várólisták egyre hosszabbak. Eközben a kormány azt tervezi, hogy "a bölcsődei ellátás esetében a fenntartó (...) a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapíthat személyi térítési díjat, (...) mely az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet" - olvasható a Népszavában.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete elutasítja a tervezetet. A Népszavának elmondták: "apolitikus lépésnek tartják a bölcsődei térítési díj emelését egy olyan kormánytól, amely a családpolitikát, a családok támogatását, a népesedés ösztönzését, a gyermekvállalás segítését hangoztatja".

Az érdekvédők szerint a jelenleginél magasabb térítési díj bevezetésével sokan képtelenek lesznek igénybe venni az ellátást - írja a lap.

Soltész Miklós szociális államtitkár nyáron azt mondta: nyolc és fél milliárd forintból mintegy 3200-3500 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig az országban, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a családok merjenek gyermeket vállalni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.