Berlin tárgyalni sem hajlandó

London nagyon nekimenne az iráni atombombának

Nem lehet kizárni az Irán elleni katonai akciót az iszlám köztársaság vitatott atomprogramja miatt - mondta Brüsszelben William Hague brit külügyminiszter, míg német kollégája szerint még vitatkozni sem helyes a katonai beavatkozásról, mert csak a kívánttal ellenkező hatást érik el.

2011.11.14 12:33MTI

A két külügyminiszter az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozója előtt nyilatkozott újságíróknak. "Jelenleg nem fontolgatunk ilyent. Nem pártoljuk a katonai akciót. Ugyanakkor azt mondjuk, egyetlen opciót sem lehet kizárni a jövőre nézve" - mondta William Hague.

A következő hónapokban szankciókkal próbáljuk növelni az Iránra nehezedő nyomást, miközben készen állunk a tárgyalásokra, "ha azok valódi tárgyalások" - mondta a brit külügyminiszter.

Guido Westerwelle német külügyminiszter ezzel szemben így foglalt állást: "A szankciók szigorítása elkerülhetetlen, ha Irán továbbra is elutasítja az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ). Ugyanakkor nem veszünk részt egy esetleges katonai beavatkozásról szóló vitában, elutasítjuk az ilyen vitákat, mert kontraproduktívak".

A NAÜ legutóbbi jelentése szerint 2003-ig az iráni atomprogram katonai célú volt, és nem lehet kizárni, hogy jelenleg is atomfegyver fejlesztése a fő cél. Teherán ezt vehemensen tagadja.

Az uniós miniszterek most véleményt cserélnek az Iránnal szembeni eddigi szankciók megszigorításának lehetőségéről, de értesülések szerint konkrét intézkedési tervet egyelőre nem dolgoztak ki; "erőteljes, szigorító intézkedéseket" legkorábban néhány hét múlva fogadhatnak el egy újabb találkozón, ha Irán továbbra sem hajlandó együttműködni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.