Atomparák

Gyilkosok a weben - Irán jó a vírusok ellen?

A iráni nukleáris létesítményeket megtámadó Stuxnet számítógépes vírushoz nagyon hasonló, Duqunak elnevezett rosszindulatú számítógépes program semlegesítésének az ellenszerét dolgozták ki iráni szakemberek - jelentette vasárnap a félhivatalos IRNA hírügynökség.

2011.11.13 16:30MTI

A Duqu eddig több mint 30 ezer ipari számítógépet támadott meg az ázsiai országban. Golamreza Dzsalali tábornok, az iráni polgári védelem vezetője közölte, hogy a semlegesítésre alkalmas szoftverprogram már készen van, és azt az érintett iráni vállalatok és társaságok rendelkezésére bocsátották.

A kibernetikai védelmi egység éjt nappallá téve dolgozik a vírustámadás elhárításán és a vírus ellenőrzés alá vonásán - fűzte hozzá a tábornok. Az egyik legnagyobb szoftverbiztonsággal foglalkozó cég, a Symantec október közepén figyelmeztetett a Duqu vírus létére.

A vírus célja, hogy ipari ellenőrzőrendszerekről gyűjtsön információkat, amelyek segítségével könnyebbé válik egy későbbi támadás a hálózat ellen.

"A Duqu egyes részei szinte teljesen megegyeznek a Stuxnet programjával, de különböző céllal készültek. A Duqu tulajdonképpen az előfutára egy Stuxnet-féle támadásnak" - fejtette ki az internetes biztonsággal és rendszerfelügyelettel foglalkozó Symantec cég egyik szakértője.

Mivel a Stuxnet főként iráni urándúsítókat támadott meg, ezért egyes feltételezések szerint az Egyesült Államok, illetve Izrael állhat a vírus mögött, amelynek alkalmazása a teheráni atomprogram ellen irányul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.