A helyszínen az ORFK szakértői

Egyiptomi busztragédia - Megkezdték a halottak azonosítását

Kveck Péter kairói nagykövet közölte: már megkezdték a hurghadai buszbaleset halottainak azonosítását az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szakértői, akik kedden érkeztek Egyiptomba.

2011.11.08 12:14MTI

Elmondta, számítások szerint ez a munka 1-2 napon belül befejeződhet, ezt követően lehet a holttesteket Magyarországra szállítani. Szólt arról is, hogy a Külügyminisztériumból hétfőn egy konzul érkezett Egyiptomba. Neki komoly gyakorlata van a hasonló válsághelyzetek ellátásában. A Hurghadában dolgozó két, konzuli feladatokkal megbízott diplomata munkáját segíti - mondta a nagykövet.
   
Kveck Péter szólt a kairói Dar el-Fuád kórházban ápolt négy súlyos sérültről is. Hangsúlyozta, állapotukban nincs változás, de az orvosok mindent megtesznek azért, hogy javuljon állapotuk. Mint fogalmazott: "erre még várni kell", sérülésük súlyossága miatt.
   
Hozzátette, hogy szerdán legalább négy vagy még több - a hurghadai kórházban kezelt - sérült utazhat haza Magyarországra. Ez a gyógyulás ütemétől függ, nem a kórháztól, a sérültek állapota határozza meg távozásuk időpontját - fejtette ki a kairói magyar nagykövet.

Kedd délután újabb sérültek utazhatnak haza Magyarországra

A kedd reggeli, a hurghadai Nile kórházban ápolt nyolc sérült mellett további hat sérült utazhat haza még kedden Magyarországra.
   
Értesülések szerint ők azok, akiket a településhez közeli üdülőtelep, El Gouna kórházában ápolnak. Ők – arra hivatkozva, hogy lelkileg megviselték őket a történtek – nem kívántak nyilatkozni.
   
A vasárnapi balesetben 11-en vesztették életüket, 29-en sérültek meg. Az El Gounából Magyarországra utazó sérülteken kívül a hurghadai Nile kórházban még 11 sérültet, Kairóban pedig 4 súlyos sérültet ápolnak.
   
A Nile kórházban két sérülttel is sikerült beszélnie a közmédia hírstábjának, de hivatalosan, a nevüket vállalva nem kívántak nyilatkozni. Mindketten azt mondták: nem emlékeznek arra, hogyan történt a baleset, csak arra, hogy a kórházban ébredtek. Egyikük elmondta: a balesetben két hozzátartozóját vesztette el és másik két hozzátartozója súlyos állapotban Kairóban van.
  
A kórházban több sérült is megjelent az aulában, de láthatóan zaklatott lelkiállapotuk miatt nem lehetett velük beszélni.
   
A helyszínen a hatóságok mellett a hurghadai magyarok is megpróbálnak segíteni a sérülteknek, illetve a még a településen tartózkodó hozzátartozóknak. Korábbi adatok szerint mintegy 60 magyar él Hurghadában, ők elsősorban turizmusból élnek. Információja szerint többen már közvetlen a baleset után a helyszínen voltak, segítettek a tragédiában érintetteknek a hatóságokkal kommunikálni, és vizet vittek nekik.

Pszichológus: trauma utáni sokkban vannak a sérültek és hozzátartozóik

Trauma utáni sokk jellemzi a hurghadai buszbaleset sérültjeinek és a hozzátartozók lelkiállapotát – nyilatkozott kedden a közmédiának Kovács Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezető pszichológusa a helyszínen, a hurghadai Nile (Nílus) Kórházban.
   
A pszichológus kedden kora reggel érkezett az egyiptomi üdülőhelyre, s mint mondta, már több súlyos sérülttel tudott beszélni. Hangsúlyozta: krízisintervenció keretében igyekeznek segítséget nyújtani számukra a történtek feldolgozásában.
   
Kovács Péter nevek említése nélkül azt mondta, hogy az a sérült, akivel legutóbb beszélt, hasonlóan a közmédia tudósítóival beszélő sérültekhez, semmire sem emlékszik a balesetből, sőt, arra sem, hogy egy másik kórházból szállították át a Nile (Nílus) Kórházba.     Kovács Péter szerint jellemző a sérültekre, hogy a krízis első, úgynevezett tagadási fázisában vannak. Tapasztalatai szerint valamennyien tudatában vannak annak, mi történt velük, körülöttük.
   
"Nehéz kimondani, de vannak olyanok, akik hozzátartozójukat elvesztették, és mégis szerencsésnek érzik magukat, mert nem annyi hozzátartozójukat vesztették el, mint mások" – fogalmazott. Szerinte szerencse a szerencsétlenségben, hogy összetartó csapatról van szó, az utazáson ismerősök, baráti társaságok vettek részt, egymáshoz bejárnak a kórtermekbe, ami nagy segítséget jelent.
   
A szakember hangsúlyozta: hosszú folyamat vár a sérültekre, az első 4-6 hét a legnehezebb, de évek telhetnek el, mire feldolgozzák a történteket. Azonban még később is, események, évfordulók felidézhetik bennük a balesetet. Mint mondta, dolgoznak a sérültek és a hozzátartozók utógondozásának megoldásán is.
   
Beszélt arról is, hogy egyértelműen könnyebb feldolgozniuk a történteket azoknak, akik haza tudnak utazni, ez azonban a sérülésektől függ.

Szijjártó: a miniszterelnök folyamatosan tájékozódik a sérültek állapotáról és hazaszállításukról

Folyamatosan tájékoztatják a kormányfőt a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma, a Külügyminisztérium és a kairói magyar nagykövetség, a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Belügyminisztérium vezetői az egyiptomi buszbaleset sérültjeinek állapotáról és hazaszállítási menetrendjéről - közölte Szijjártó Péter.

 A miniszterelnök szóvivője közleményében kiemelte, a sérültek és családjaik határozott kérésének megfelelően arra kérik a sajtó képviselőit, hogy a jelenleg még a baleset hatása alatt álló emberek és családjaik nyugalmát tartsák tiszteletben hazaérkezésük során és azt követően is.
   
A keddi nap történéseiről a Miniszterelnökség a délután folyamán sajtótájékoztatón fog beszámolni.

Vezérkari főnök: az azonosítások után indulnak az áldozatokért

Ha az egyiptomi hatóságoktól megérkezik az értesítés arról, hogy a hurghadai buszbaleset halálos áldozatainak azonosítása befejeződött és át tudják őket adni, a Magyar Honvédség gépei három órán belül felszállhatnak - közölte Benkő Tibor vezérkari főnök keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A jelenlegi információk szerint ez a hét második felében történhet meg – tette hozzá a vezérkari főnök.
   
Mint mondta, a két AN-26-os szállítógépet már felkészítették, a repülés végrehajtására vonatkozó diplomáciai engedély kiadása folyamatban van, azt várhatóan még kedden megkapják, a két gép személyzetének a vízumkérelmét pedig az egyiptomi nagykövetség soron kívül bírálja el.
   
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn bízta meg Benkő Tibort azzal, hogy a Magyar Honvédség készüljön fel az egyiptomi buszbaleset tizenegy magyar halálos áldozatának hazaszállítására.
   
A vezérkari főnök kiemelte: a honvédség feladata csak a szállítás megszervezése és végrehajtása, így másról - például a sérültek állapotáról - nem rendelkezik információkkal.
   
Benkő Tibor a szállítás pontos idejét még nem tudta közölni, mivel - mint jelezte - az az egyiptomi hatóságoktól függ. Azt viszont elmondta, hogy a katonai gépek várhatóan a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre érkeznek majd. Kérdésre válaszolva kitért arra: az AN-26-os repülőgépek többfunkciósak, személy- és teherszállításra egyaránt alkalmasak, így csak rendeltetésszerű átalakításra volt szükség.
  

Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője hétfő esti, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a sérültek hazaszállítása nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. Ismertette azt is, hogy a tizenegy halálos áldozat közül eddig hármat azonosítottak. 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.