Gyorshajtás vagy műszaki hiba?

11 magyar halt szörnyet Egyiptomban - gyerekek, terhes nő az áldozatok között

A legfrissebb értesülések szerint gyorshajtás vagy műszaki hiba, esetleg a kettő együtt okozta az egyiptomi Hurghadában történt vasárnapi buszbaleset. Mindenesetre az összetört autóbusz még mindig a baleset helyszínén van, a roncsot nem őrzik...

Képek az egyiptomi tömegkatasztrófa után >>> képgaléria

2011.11.07 12:56MTI

A QBE kiutaztatja a nem szállítható sérültek hozzátartozóit

A QBE Insurance (Europe) Ltd. Magyarországi Fióktelepe közölte: a biztosító szervezi a közeli hozzátartozók kiutazását azokhoz a sérültekhez, akik állapotuk miatt a közeli napokban még nem utazhatnak vagy nem szállíthatók haza Egyiptomból.

Amennyiben kiskorú gyermek maradna magára Egyiptomban, hazajutását egy itthoni hozzátartozója kiutaztatásával biztosítják.
   
A fióktelep felvette a kapcsolatot a társbiztosítókkal, a külügyminisztérium konzuli főosztályával, valamint egyiptomi asszisztencia partnerével - közölte a biztosító.

Fotó: MTI

 

Magyar szakemberek utaznak az egyiptomi üdülőhelyre

Pszichológus, közlekedésbiztonsági szakemberek és orvosok is utaznak az egyiptomi Hurghadába, ahol vasárnap este 11 magyar turista halt meg autóbusz-balesetben.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológust küldött a helyszínre, aki segít a túlélőknek a tragédia feldolgozásában. Emellett az Országos Rendőr-főkapitányság két közlekedésbiztonsági szakember kiküldésével segíti a munkát, az Országos Mentőszolgálat pedig orvoscsoportot küld a helyszínre - tette hozzá.
   
Bába Iván megerősítette, hogy a 29 sérült közül négy súlyos sérültet és egyikük kísérőjét Kairóba szállították, a többi sérültet két hurghadai kórházban ápolják.
       
Az államtitkár szavai szerint több sérültet megoperáltak, állapotuk stabil. Hozzátette: négy könnyebb sérült ambuláns kezelésben részesült és egy szállodában várja, hogy hazatérhessen.
   
Kitért arra is, hogy a baleset okáról és körülményeiről továbbra sincsenek biztos információk, a vizsgálat még tart. Hozzátette: az eddigi információk alapján úgy tűnik, hogy műszaki hiba vagy gyorshajtás, illetve esetleg a kettő együtt okozta a tragédiát.
   
Szólt arról is, hogy a kint tartózkodó magyar diplomaták felkeresték az összes sérültet. Emellett a Külügyminisztérium egy konzuli gyakorlatban jártas diplomatát is küld Kairóba, hogy segítse a balesettel összefüggő munkát, ő már úton van.
   
Az államtitkár kiválónak minősítette az együttműködést az egyiptomi hatóságokkal. Jelezte: az egyiptomi külügyminiszter felhívta Martonyi Jánost, hogy részvétét nyilvánítsa. "Arról is biztosította a magyar külügyminisztert, hogy az egyiptomi kormány továbbra is minden segítséget megad a magyar sebesülteknek és hozzátartozóiknak" - tette hozzá.
   
Hétfő délelőtt Egyiptom budapesti nagykövete is levélben fejezte ki részvétét Martonyi Jánosnak.
       

Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője a sérültek hazaszállításáról annyit mondott, hogy ez nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. Ismertette azt is, hogy a 11 elhunytból 3 azonosítása fejeződött be.
   
Jelezte, hogy a holttestek hazaszállítására szigorú nemzetközi szabályok vannak, az csak a halottkémi jelentések írásos kézhezvételét követően lehetséges.
   
Szavai szerint hétfőn valamennyi közvetlen hozzátartozó megkereste a konzuli tájékoztatási irodát, ahol név szerinti keresés esetén adnak információt a nagykövetségre beérkezett és a külügyi tárcának továbbított jelentések alapján.
   
Az Egyiptomban tartózkodó magyar diplomaták a sérültek meglátogatása után a rendőrséget is felkeresték, hogy "információikkal segítsék a helyszínelő munkát és igyekezzenek gondoskodni a magyar állampolgárok ingóságainak biztonságba helyezéséről, lehetőségeik keretein belül" - mondta.
   
A főosztályvezető-helyettes közölte azt is, hogy a tárca felvette a kapcsolatot a Best Reisen utazási irodával is, amelyet arra kértek - bár ezt az iroda magától is megtette -, hogy intézze az út biztosítással kapcsolatos ügyeit a biztosítók szövetségével, illetve azokkal a biztosító társaságokkal, amelyeknél tudomásuk szerint a turisták a biztosításukat kötötték.
   
A tárca alapvetően nem köteles azoknak a költségeit átvállalni, akiknek nincs biztosításuk - mondta Précsényi Árpád, hozzátéve: az utazási iroda a kapcsolati körébe tartozó biztosítókkal tárgyal arról, hogy anyagi fedezet hiányában ne hiúsuljon meg senkinek a hazaszállítása.

Fotó: MTI

 

prev[2/2]
  1. 1. oldal
  2. A QBE kiutaztatja a nem szállítható sérültek hozzátartozóit

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.