Az LMP szerint mutyi lesz a felszín alatt

A kórházak "államosítása": privatizáció és megszorítás?

Az LMP közleménye szerint az ellenzéki párt komoly félelme, hogy "a kórházak államosítása valójában országszerte a privatizáció és a mutyizás fedőtevékenysége lesz."

2011.11.02 15:11ma.hu

„A Fővárosi Közgyűlés már hetekkel ezelőtt megszavazta azt az előterjesztést, amely forgalomképessé – vagyis privatizálhatóvá – tesz egy sor egészségügyi célú ingatlant. Hamarosan minden megyében ugyanez várható. Mindezt suttyomban és az önkormányzatokat kisemmizve tervezik elintézni. A megyei közgyűlési elnökök jogalap nélküli vagyonátadásról rendelkező döntése miatt feljelentést tesz az LMP” – olvasható a közleményben.
 
Hozzáteszik: „az illetékes országgyűlési bizottságok ülésén a fideszes képviselők nem támogatták a folyamat átláthatóságát biztosító javaslatot, pedig csak annyiról lett volna szó, hogy legalább az Állami Számvevőszék kapjon betekintést az intézményátadásba. Nyilvánvaló, hogy nem akarnak tanúkat a készülő nagyszabású, „spontán privatizációs” hullámhoz. A folyamat egyébként a Fővárosi Önkormányzat fideszes többségének döntése nyomán Budapesten már el is kezdődött.”
 
Az ellenzéki párt szerint „a kormánypártok nem támogatták azt az LMP-s javaslatot sem, hogy az államosítás után ne váljanak forgalomképessé, vagyis eladhatóvá a megyei egészségügyi célú vagyontárgyak, ingatlanok. Tehát a Fidesz nyíltan bevallja: úgy államosít, hogy közben privatizál. Ezt teszi Budapesten is. Ráadásul nincs semmi biztosíték arra, hogy az eladásból származó bevételek az egészségügyet fogják gyarapítani. Ezzel függtek össze azok a módosító javaslatok is, amelyek szerint legalább kárpótlást kaptak volna a megyék az államosított vagyonért. A Fidesz ezeket is leszavazta. Ez megerősített bennünket abban, hogy helyesen tettük - a megyei közgyűlési elnökök jogalap nélküli, vagyonátadásról rendelkező döntésére reagálva - amikor hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tettünk. Az LMP szerint a megyéket súlyos anyagi kár érte.”
 
Az LMP szerint a „legérdekesebb, hogy a megyei intézmények állami kézbe adásáról szóló törvény előterjesztője egy ponton saját magával sem értett egyet. A múlt héten három különböző parlamenti bizottság ülésén támogatta azt a fideszes módosító indítványt, amely – a kormány-előterjesztés egyik legfontosabb részét megtorpedózva – elvenné az egészségügyi tárcától az államosítandó kórházak felügyeletét. Egy negyedik bizottság viszont kiállt az eredeti javaslata mellett. Így az összesítésben Szócska Miklós szakmai koncepciója 3:1 arányú vereségre áll a zavarosban halászókkal vívott egyenlőtlen küzdelemben.”

„Mindeközben a 2012-es költségvetés tervezete szerint hazánk modernkori történelmében először csökken 4% alá az egészségügy részesedése a bruttó nemzeti össztermékből. Sem az államosítás költségei, sem a megyék által eddig az egészségügyre költött összegek pótlása nem szerepel a jövő évi költségvetésben. Úgy hozzák létre az állami egészségügyet, hogy valójában közben felszámolják azt” – zárul a Lehet Más a Politika közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.