Jelentős támogatást nyújt a településnek a HM

NATO-radar - Százmillióból fejleszthet Medina

Százmillió forintos támogatást nyújt 2014-ig infrastrukturális fejlesztésekre a Honvédelmi Minisztérium (HM) Medinának, ahol az elkövetkező két évben a NATO számára elfogadható, új radarállomás épül.

2011.10.21 17:41MTI

Az erről szóló keretmegállapodást és az idei, 25 millió forintos támogatásról szóló szerződést pénteken írta alá Medinán Hende Csaba honvédelmi miniszter és Vén Attila (Fidesz-KDNP), a település polgármestere.
   
A megállapodás szerint a HM "2014. december 31-ig vissza nem térítendő támogatással segíti a község infrastrukturális feladatainak megvalósítását, az önkormányzat segíti a lokátor megépítését és sikeres működését".
   
Az aláírás után Hende Csaba hangsúlyozta: Medinán megértették, hogy a háromdimenziós radar "az egész nemzet ügyét szolgálja", és teljessé teszi a Magyarország légterét védő rendszert. "Ma véget ér a helykeresés időszaka, ami arról szólt, hogy nem szabad az emberek feje fölött döntéseket hozni" - jelentette ki a radarállomás korábbi, meghiúsult helyszíneire utalva a tárca vezetője.
   
Vén Attila a megállapodással kapcsolatban megjegyezte: "a támogatás nagysága megfelel a HM anyagi lehetőségeinek, és a község reális elvárásainak".
   
A minisztérium 2011. március 8-án jelentette be, hogy a légvédelmi radarállomást Medinán építik fel.
   
Eredetileg a radarállomást a Zengőre, majd a Tubesre tervezték, de a tiltakozások miatt nem építették meg.
   
Az új helyszínt a NATO is elfogadta, a Medinán 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő radarállomást várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós radarrendszer.
   
Illés Attila ezredes, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalának NATO-biztonsági beruházási osztályvezetője elmondta: a tervek szerint decemberben indul el az építési engedélyezési eljárás, és 2012. júliusban kezdődik az építkezés. A 28 méter magasra tervezett toronyra jövő év végén helyezik el az antennarendszert védő kupolát, a radart a tesztelést követően 2013. szeptemberben állíthatják hadrendbe.
   
A medinai radar a bánkúti és a békéscsabai 3D-s berendezéshez hasonlóan az olasz Selex Sistemi Integrati gyártmánya lesz, jelenleg a cég olaszországi telephelyén tárolják. Az osztályvezető tájékoztatása szerint a radarállomás építése 900 millió forintba kerül, amelyet a NATO utólag finanszíroz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.