Semjén: tagjelölti státuszát sem szeretnénk

Magyarország nem támogatja a szerb uniós tagságot

Amíg a nemrég elfogadott szerb kárpótlási törvény hatályban van, nemcsak Szerbia uniós tagságát, hanem tagjelölti státuszát sem támogatjuk - mondta Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök.

2011.10.14 07:23MTI

Ezt mondta Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes a Magyar Hírlap pénteki számában megjelent interjúban.

Semjén Zsolt szerint Szerbia kizárja a kárpótlásból a délvidéki magyarságot azzal, hogy kollektíven háborús bűnösnek nyilvánította az egész közösséget. "Ez teljes mértékben ellentétes az egyetemes emberi jogokkal, az Európai Unió alapeszméivel és a magyar nemzeti érdekekkel" - mondta az interjúban. Mint mondta, azzal egyetértenek, hogy ha a független bíróságok valakiről megállapított háborús bűncselekmények miatt az adott személyt kizárnák a kárpótlásból. De azt lehetetlen dolognak nevezte a miniszterelnök-helyettes, hogy egy egész közösséget pusztán származása miatt fosztják meg jogaitól.

Semjén Zsolt arra kérdésre, hogy összességében mennyi határon túli magyar voksra számít 2014-ben azt mondta: azon dolgoznak, hogy meglegyen az ötszázezer új magyar állampolgár és az ennek megfelelő számú szavazópolgár. Úgy vélte, a listás szavazással elérhető az, hogy az egyetemes magyarság politikai közösségét megélhesse.

Hiszen - mint mondta - lehetővé tették az alkotmányban, hogy a határon túliak nemcsak választók, hanem választhatók is legyenek.

"A határon túliak - véleményem szerint - levélben szavazhatnak majd, vagy személyesen a konzulátuson" - mondta Semjén Zsolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.