Eljárás helyett lakhatás

Együtt menti a hajléktalanokat a közterület-felügyelet és a Menhely Alapítvány

Aknai Zoltán, az alapítvány igazgatója közölte: együttműködést folytat a Fővárosi Közterület-felügyelettel a Menhely Alapítvány egyebek mellett azért, hogy a közterületen életvitelszerűen lakó hajléktalanokat ne vonják azonnal eljárás alá, hanem előbb keressenek megoldást a számukra.

2011.10.13 12:49MTI

A még augusztusban kötött megállapodás szerint minden olyan esetben, amikor a közterület-felügyelet munkatársa a szociális ellátórendszer segítségét igényli az adott helyzet megoldásában, a folyamatosan, 24 órában működő regionális diszpécserszolgálattal veszi fel a kapcsolatot.

A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata a felmerülő problémákra az ellátórendszer működésének, kapacitásának pontos ismeretében adekvát választ ad, és megteszi a további szükséges lépéseket a probléma eredményes kezelése érdekében - olvasható a diszpecserportal.hu oldalon közzétett dokumentumban.
   
Május 18-án lépett hatályba a fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló rendelet módosítása. Eszerint szabálysértést követ el és ötvenezer forint pénzbírsággal sújtható az, aki a közterületet életvitelszerű lakhatás céljára használja, illetve e célra használt ingóságait ott tárolja.
   
Az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén kezdi meg a szabálysértésekről szóló törvény módosításának általános vitáját; a törvénymódosítás értelmében elzárással vagy 150 ezer forint bírsággal is sújtható, ha valaki fél éven belül kétszer "életvitelszerű lakhatásra" használ közterületet.
   
Aknai Zoltán emlékeztetett, a módosítás miatt a hajléktalanok ellátásával foglalkozó szervezetek már korábban nyílt levélben fejezték ki tiltakozásukat.
   
Közölte, szerdán kaptak választ Kocsis Mátétól (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökétől, hogy a szervezetek álláspontjáról tájékoztatja a módosítást tárgyaló bizottságokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.