"Kiteljesíti a Fidesz világképét"

A köznevelési törvényt ekézik a szocik

Az MSZP szerint a köznevelési törvény "kiteljesíti a Fidesz világképét"; az ellenzéki párt azt a szemléletet látja visszaköszönni belőle, ami az adórendszert, a közmunkaprogramot, a munka törvénykönyvét is fémjelzi.

2011.10.07 13:26MTI

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, megvizsgálták a javaslatot az esélyegyenlőség szempontjából, és a 25 ezer szavas koncepcióban egyszer szerepel az esélyteremtés szó, valamint kétszer az esély szó, ami szerinte jól mutatja, hogy nem ez volt az elsődleges szempont.

Ez a koncepció alkalmat ad a gyerekkori szelektálásra, a szegény gyerek szegény marad, a javaslat csak a gazdagot támogatja - értékelte.

Úgy látja: egyes gyerekek "kiszóródhatanak" a rendszerből.

A koncepció szerint a hét éves kort elért, de az iskolai tanulásra nem alkalmas gyerekeknek kis létszámú csoportokat kell biztosítani - mutatott rá Kunhalmi Ágnes, aki szerint a "nulladik évfolyam", a szegény, problémás, leszakadó gyerekeket "stigmatizálni fogja". Minden kutatás bebizonyította, hogy a gyerekeket együtt kell nevelni, hogy egymást fejlesszék - mondta.

Kunhalmi Ágnes szerint a Híd I. és Híd II. program nem szól másról, mint arról, hogy a tankötelezettség leszállítása ellenére "még kell kezdeni valamit" a diákokkal. Hozzátette, elég kétszer megbuktatni egy gyereket az általános iskolában, máris eléri a 16 éves tanköteles korhatárt.

Problémásnak tartja, hogy a diákokkal kompetenciafelmérést végezhetnek 14 évesen, az MSZP értelmezése szerint ugyanis ettől teszik majd függővé, hogy ki milyen iskolába mehet. Az új köznevelési törvény koncepcióját múlt pénteken hozták nyilvánosságra.

A 74 oldalas anyag többek között azt tartalmazza, hogy Magyarország megújulásához gyökeresen újjá kell szervezni a közösségi nevelés rendszerét; a közösségi nevelés célja nem más, mint megtanítani a magyar gyermekeket magyarul gondolkodni és beszélni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.