"Tudott róla"

Balsai-jelentés: Gyurcsány, a terrorista?

Szükségszerűnek tartja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálatát a 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott.

2011.09.26 12:10MTI

Balsai István a parlamenti honlapon hétfőn közzétett jelentésében úgy ítéli meg, az események kapcsán felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.

"Vizsgálódásom során arra a következtetésre jutottam, hogy noha október 23-a a legdurvább jogsértések szimbóluma, mégis inkább egyik elemének, vagy akár csúcspontjának tekinthető annak a folyamatnak, ami a Gyurcsány-kormány erőszakos és paranoid hatalomakarását jellemezte" - olvasható a 2011. március 15-i keltezésű dokumentum összegzésében. Az azóta alkotmánybíróvá választott Balsai István - akit Orbán Viktor miniszterelnök 2010. június 11-én nevezett ki miniszterelnöki megbízottá - a 2006 őszi eseményekről azt írta: álláspontja szerint a rendőri vezetők csak legfelsőbb politikai utasítás és jóváhagyás alapján adhattak parancsot, illetve tűrhettek el "a magukat és a testületet ilyen példátlan módon kompromittáló cselekményeket".

"Ez szükségszerűvé és elkerülhetetlenné teszi a magyar Alkotmány szerint felelős miniszterelnök politikai és jogi felelősségének a vizsgálatát" - rögzíti.

Balsai István megjegyezi: a rendelkezésére álló információk szerint a budapesti rendőrfőkapitány az események során rendszeres telefonos kapcsolatban állt a volt miniszterelnökkel, "erre figyelemmel felmerül a lehetősége annak, hogy a tömegoszlatással kapcsolatos eseményeket a főkapitány megvitatta, egyeztette a miniszterelnökkel".

A Jobbik üdvözli a jelentés nyilvánosságra kerülését

A Jobbik üdvözli, hogy nyilvánosságra került a 2006-os őszi események vizsgálata nyomán készült Balsai-jelentés. Gaudi-Nagy Tamás hétfői sajtótájékoztatóján ugyanakkor leszögezte: csak akkor van értelme a jelentésnek, ha a 2006-os cselekmények felelősei végre elnyerik méltó büntetésüket.
   
Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: nem érti, hogy "miért tartott ennyi ideig Orbán Viktornak rájönnie arra, hogy ez a jelentés a nyilvánosságra, a parlamentre és a nyomozó hatóságokra tartozik". Gaudi-Nagy Tamás szerint most a legfontosabb, hogy a jelentés minél hamarabb a legfőbb ügyészhez kerüljön, hogy "új lendületet kapjon az igazságtétel". A Jobbik szerint ugyanis felháborító, hogy még mindig nem gyanúsították meg a 2006 szeptemberi cselekményekért felelős volt rendőri vezetőket.
   
A 2006-os őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott szükségszerűnek tartja Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálatát; Balsai István a parlamenti honlapon hétfőn közzétett jelentésében úgy ítéli meg, az események kapcsán felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is. "Vizsgálódásom során arra a következtetésre jutottam, hogy noha október 23-a a legdurvább jogsértések szimbóluma, mégis inkább egyik elemének, vagy akár csúcspontjának tekinthető annak a folyamatnak, ami a Gyurcsány-kormány erőszakos és paranoid hatalomakarását jellemezte" - olvasható a 2011. március 15-i keltezésű dokumentum összegzésében.

Gyurcsány: el a kezekkel a rendőröktől!

Gyurcsány Ferenc szerint nem a rendőrök, hanem azok a politikusok követtek el bűnt 2006 őszén, akik "harcra bíztatták a megtéveszthető embereket", és mellettük azok, akik a rombolás szándékával csatlakoztak békés demonstrálókhoz.

A volt miniszterelnök hétfőn így reagált arra, hogy nyilvánossá vált a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló miniszterelnöki megbízott, Balsai István jelentése. Ebben az időközben alkotmánybíróvá választott korábbi fideszes politikus szükségszerűnek ítéli az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc politikai és jogi felelősségének vizsgálatát, és azt hangoztatja, hogy a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is.
   
Gyurcsány Ferenc válaszul küldött közleményében azt írta: a Balsai-jelentés megalapozatlanságát jelezi, hogy elkészülte után fél évig nem vette elő a kormány, és a kabinet "egyetlen lépést sem tett annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatás elég vigye a 2006 őszén történteket". Szavai szerint "az öt éve a demokratikus rendszer ellen puccskísérletet végrehajtó Fidesz most el akarja terelni a figyelmet az adóemelésről, a bedőlő költségvetésről, a forint árfolyamának tönkretételéről, az újabb sarcról, amelyet kivetni készülnek az emberekre, és Orbán elfogadottságának zuhanásáról".
   
A szocialista politikus úgy véli, a bűnt nem a rendőrök követték el 2006 őszén, "hanem azok a politikusok, akik harcra bíztatták a megtéveszthető embereket, és azok, akik a tévészékház ostromától az elkötött tankig eleve a rombolás szándékával csatlakoztak békés demonstrálókhoz".
   
"A rendőrség a dolgát végezte, amikor a közterek békéjét helyreállította. Én ezektől a támadásoktól is meg tudom védeni magamat, de nem hagyhatom, hogy a rend őreit bárki megbélyegezze. El a kezekkel a rendőröktől!" - fogalmazott a volt kormányfő.

Mesterházy: az elmebaj határát súroló megállapításokat tartalmaz a dokumentum

Mesterházy Attila szerint rendkívül súlyos, "már-már az elmebaj határát súroló" megállapításokat tartalmaz a 2006. őszi erőszakos rendőri fellépést vizsgáló Balsai-jelentés.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hétfőn így reagált arra, hogy nyilvánossá vált a dokumentum, amelyben Balsai István, az időközben alkotmánybíróvá választott korábbi fideszes politikus szükségszerűnek ítéli az akkori kormányfő, Gyurcsány Ferenc politikai és jogi felelősségének vizsgálatát, és azt hangoztatja, hogy a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban felvetődik a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége.
   
Mesterházy Attila közleményében azt írta: noha a jelentés a 2006 őszén szolgálatot teljesítő rendőröket államellenes bűncselekmények sorával, sőt, lényegében terrorcselekménnyel vádolja meg, Orbán Viktor több mint fél éven át mégsem tartotta fontosnak a dokumentum nyilvánosságra hozását és parlamenti megvitatását.
   
A szocialista pártelnök szerint "az időzítésből látható, hogy csupán a Fidesz kommunikációs trükkjéről van szó", amelynek célja, hogy eltereljék a figyelmet a "Matolcsy-féle dilettáns gazdaságpolitika (...) teljes összeomlásáról". "Furcsamód éppen akkor került elő Orbán Viktor fiókjának mélyéből e, korabeli sajtóhírekből és bizottsági jegyzőkönyvekből jól látható politikai koncepció mentén összeollózott fércmunka, amikor (...) a kormány minden idők legkeményebb megszorítására készül" - írta Mesterházy Attila.
   
Az MSZP elnöke úgy fogalmazott, Balsai István a jelentéssel "ismét bebizonyította, hogy személyes karrierje érdekében bármilyen feladatot szolgalelkűen végrehajt", és ezzel magyarázta a politikus alkotmánybíróvá választását.
   
A szocialista politikus hozzátette: el fog jönni annak az ideje, amikor a 2006. őszi eseményekkel kapcsolatban objektíven meg lehet ítélni a rendőrség szakmai hibáit, az akkori kormány esetleges felelősségét, és annak az ellenzéki pártnak a felelősségét is, "amely nem határolódott el kellően az utcai randalírozóktól, nem csillapította, hanem szította a feszültségeket, és a feszült légkörben felelőtlen módon szervezett tömegrendezvényt".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.