Hoffmann Rózsa levelét megírta

Felvételiztél? Lediplomáztál? Külföldre mész? Fizetni fogsz!

A külföldön elhelyezkedő diplomásokkal utólag kifizettetnék a képzésük költségét - egy ezt tartalmazó szerződést íratna alá a felsőoktatásban tanulókkal Hoffmann Rózsa.

2011.09.05 13:15ma.hu

"Árnyalatnyi változásokról" beszél Hoffmann Rózsa, mikor a felsőoktatási törvénytervezet mostani koncepciójáról beszél. Várhatóan heteken belül megszületik a döntés - a bizonyos, címben emlegetett szerződésről, melyet a felsőoktatásban résztvevőkkel kötne meg az állam, eleddig még nem volt szó.

- Ha az állam milliókkal támogat egy képzést öt év alatt, úgy hiszem, a társadalom joggal várja el, hogy a fiatalok valamit visszaadjanak annak a közösségnek, mely hozzájárult a taníttatásukhoz. Ezért terveink szerint az állam már a jelentkezés előtt különböző tartalmú szerződéseket fog kötni a finanszírozott helyekre pályázókkal. Ebben rögzítik, mit adnak vissza később a közösségnek. Természetesen az is lehetséges, hogy valaki azt mondja, a diplomaszerzést követően övé a világ, s oda megy, ahová akar. Ebben az esetben viszont maga vagy családja fizeti képzésének költségeit. Célunk változatlanul az, hogy minél többen szerezzenek diplomát, az ahhoz vezető út gazdasági megalapozottsága viszont különböző lehet a későbbiekben – nyilatkozta szombaton a szegedi egyetem tanévnyitója után a szegedma.hu portálnak az oktatási államtitkár, aki a jövő kilátásairól szólva egyebek között azt hangoztatta:

– Számítani lehet arra, hogy kicsit szűkülni fog a magyar felsőoktatásra jellemző rendkívül szétaprózott kínálat. Bizonyos mértékig szűkülni fognak az állami ösztöndíjjal támogatott képzési helyek is, ám hogy ez konkrétan hol mit jelent, azt majd nem a felsőoktatási törvény, hanem az évenként kiadott kormányrendeletekben megjelenő keretszámok határozzák meg.

A következő hetekben a közvélemény is megismerheti a jóváhagyott koncepciót, illetve még ezt megelőzően, várhatóan még ezen a héten a köznevelési törvényét is - írja a Nol.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.