Államosítják a közösség vagyonát?

Önkormányzati törvény: érdemi egyeztetést sürget az MSZP

Az MSZP négypárti, valamint az összes önkormányzati szövetség részvételével folytatott egyeztetést sürget a készülő önkormányzati törvény kapcsán.

2011.08.25 15:55MTI

Lukács Zoltán, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az eddig nyilvánosságra jutott információk alapján az MSZP elnöksége úgy véli, az új törvénnyel "a helyi közösségek kiszorítása zajlik a saját ügyeikből". Jelezte: nem értenek egyet az önkormányzati intézmények államosításával, sem az intézmények fenntartása kapcsán, sem úgy, hogy intézményeket mint vagyontárgyakat is államosítanak.
   
A parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságának szocialista tagja úgy vélekedett, nincs semmi értelme annak, hogy miniszteri szinten nevezzék ki vidéki iskolák igazgatóit, hacsak nem az, hogy ezt is politikai státusznak tekintik és politikai megbízottakkal akarják feltölteni. Hozzátette: "azt pedig pláne lehetetlennek tartjuk, hogy az évtizedek alatt felhalmozott önkormányzati vagyon, ami a közösség vagyona (...), egyetlen tollvonással állami tulajdonba kerüljön".
   
A politikus felvetette azt is, hogy az államosítással központilag iskolák és kórházak tucatjait lehet bezárni, "az itt dolgozó közalkalmazottak százait lehet kitenni az utcára; ma ezt nem merik helyi szinten megtenni".
   
A párt kifogásolta egyebek mellett a megyei önkormányzatok "lenullázását", és a kibővített polgármesteri jogköröket is.
   
Az MSZP-s képviselő arra kérte azokat a fideszes polgármestereket, akik országgyűlési képviselők is, hogy "gyakoroljanak nyomást a saját kormányukra, ne legyenek esküszegők és felszámolóbiztosok", a következő Fidesz-frakcióülésen tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a tervezett önkormányzati szabályozást visszavonják.
   
Lukács Zoltán az érdemi egyeztetés hiányát vetette fel, és négypárti egyeztetést sürget a törvényjavaslat benyújtása előtt. Javasolta azt is, hogy mind a hét önkormányzati szövetséggel legyen egyeztetés, mert mint mondta, csak "négyet engedtek oda a látszategyeztetésre".

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára egy hete ismertette a jövő januártól hatályos, új önkormányzati törvény alapelveit és kiemelte, minden önkormányzati érdekszövetséggel egyeztetett a tárca.
   
E szerint az óvodai ellátás önkormányzati feladat marad, az alapfokú oktatást az állam fogja megszervezni, ellátni a jövőben. Az egészségügyet érintően az alapellátást továbbra is az önkormányzatok szerveznék, a járóbeteg-ellátást pedig abban az esetben, ha az nem kapcsolódik kórházhoz.

Helyi önkormányzati feladat marad a tervek szerint a településfejlesztés és üzemeltetés, a területrendezés, valamint a sport és a kultúra területe. A szociális ellátásban a gyermekeket érintően az állam, az idősekkel, elesettekkel kapcsolatban pedig az önkormányzat végezné el a feladatokat. A helyi adóügyek az önkormányzatoknál maradnak.
   
A jogszabályjavaslat októberben, novemberben kerülhet a parlament elé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.