A megbékélés feltétele az igazság teljes feltárása

Az MSZP-nek fáj a diktatúrák azonos elbírálása

Az MSZP fejet hajt a diktatórikus rendszerek áldozatainak és üldözötteinek emléke előtt, de sajnálatosnak tartja, hogy a kormánypártok "pártpolitikai célokra, a kormányzati propaganda eszközéül használták fel" a totalitárius diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapját.

2011.08.23 17:23MTI

Balogh András, a szocialista párt elnökhelyettese közleményében azt írta: eltér az európai demokratikus gyakorlattól a fasizmus és a szocializmus összemosása.
   
A szocialisták elnökhelyettese hangsúlyozta, elítélnek minden antidemokratikus és tekintélyuralmi rendszert, megítélése szerint azonban a totalitárius diktatúrák áldozatainak első európai emléknapján kormánypárti politikusok "teljesen összemosták a fasizmust és a szocializmust, az egyiket nemzeti a másikat nemzetközi szocializmusnak nevezve".
   
Az MSZP-s politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a szocialisták által is elítélt Molotov-Ribbentrop-paktum után "a II. világháborút a nyugati demokráciák nem a németek és az oroszok ellen vívták, hanem az akkori baloldal által támogatott Szovjetunió lépett szövetségre a nyugati világgal" és közösen állapodtak meg az új világrendről.
   
Balogh András szerint a kommunizmus és a fasizmus azonosítása különösen furcsa attól a kormánytól, amely naponta tesz kritikus megjegyzéseket a nyugati világról, "hangoztatja fenntartásait az Európai Unióval szemben, míg ámulattal tekint a kommunista párt által vezetett Kínára".
   
Kitért arra is, hogy a világ demokráciáit, a jogállamiságot, az emberi jogokat és a pluralizmust ma leginkább múltba néző, tekintélyuralmi rezsimek és szélsőjobboldali szervezetek veszélyeztetik, a terrorizmus pedig egyre jobban a szélsőjobboldalhoz kötődik.
   
A totalitárius diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapját - idén először - augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartják. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a Terror Háza Múzeum előtt azt mondta: a megbékélés feltétele az igazság teljes feltárása.

A kereszténydemokrata politikus szerint a nemzeti és a "nemzetközi szocializmus" között nem sok különbség van, az egyik faji, a másik osztályalapon diszkriminál, de ugyanolyan pusztítást végzett, és a lényeg mindkettőnek az embertelensége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.