Megkezdte kampányát az egyik legjelentősebb párt

A diktatúra utáni első szabad választásokra készül Tunézia

Megkezdte választási kampányát hétfőn az egyik legjelentősebb tunéziai politikai erő, a Haladó Demokratikus Párt (PDP).

2011.07.05 07:52MTI

A tízmilliós észak-afrikai országban több évtizedes önkényuralom után októberben tartják az első szabad választást.
   
Maja Dzsbiri, a balközép irányzatú párt elnöke újságíróknak elmondta, hogy több ezer aktivistájuk járja az országot és oktatja a lakosságot a demokráciára.
   
Tunéziában január 14-én döntötték meg Zin el-Abidin ben Ali elnök uralmát, amivel véget vetettek önkényuralmának, és megnyitották az utat a politikai szabadság új korszaka, de egyúttal a bizonytalanság előtt is. Az országot jelenleg ügyvezető kormány irányítja, az új alkotmányt az októberben megválasztandó parlament fogadja majd el. A folytatódó zavargások miatt azonban sokan attól tartanak, hogy a demokráciába vezető átmenet kudarcba fullad.
   
"Az átmeneti időszak sikeréért minden politikai párt és a civil társadalom is felelősséggel tartozik" - jelentette ki Maja Dzsbriri, az első tunéziai nő, aki pártelnöki tisztséget visel.
   
Ben Ali megbuktatása óta mintegy száz politikai párt jelent meg, de többségük kevéssé szervezett és ismeretlen a közvélemény számára.
   
A PDP az egyik legnépszerűbb, legismertebb és legszervezettebb párt az Újjászületés Párt (Ennahda) után. A Rasid Gannúsi vezette Ennahda az arab világ egyik leghaladóbb szellemiségű iszlám csoportja, amelyet az előző rendszerben betiltottak és tagjait üldözték. Tevékenységét március 1-jén engedélyezték ismét, és azóta viharos sebességgel nyer teret az országban.
   
Az Ennahda kivonult a parlamenti választást előkészítő bizottság munkájából, részben azért, mert Gannúsi szerint a testület egyes tagjai hajtóvadászatot folytatnak ellenük, igyekeznek démonizálni a pártot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.