Segítő programhoz csatlakoztak a protestánsok

Összefogás az afrikai éhezőkért

A magyarországi evangélikus és a református egyház is csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet által indított, afrikai éhezőket segítő programhoz.

2011.08.22 18:39MTI

Elsősorban élelemmel és ivóvízzel, majd hosszútávon fenntartható támogatási formákban segítik az Afrika szarvát sújtó drámai szárazság és a szomáliai humanitárius krízis elől menekülő embereket Szomáliában, Kenyában és Etiópiában.
   
A Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Református Egyház saját médiafelületein, gyülekezeti alkalmain hívja fel hívei figyelmét az adománygyűjtésre.
   
Az Ökumenikus Segélyszervezet az első szakaszban az etióp evangélikus segélyszervezet munkáját 3 millió forint gyorssegéllyel támogatta, így 25 ezer ember élelmezéséhez járult hozzá az Oromia tartományban található Kobe táborban - mondta el Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón Budapesten. Hosszabb távon az élelmezés és az ivóvízellátás megoldásához járulnak hozzá.
   
Az élelmiszerek szétosztását nemzetközi és helyi szervezetek koordinálják, a jelenleg érvényes nemzetközi előírások szerint naponta összesen 2200 kalória étel és 5 liter víz juthat egy-egy embernek. Naponta 2 ezer menekült táborba érkezésével számolnak, ezért folyamatosan épülnek az újabb és újabb sátrak. Ilyen mértékű szárazság 60 éve nem volt Afrikában, ezért indított a segélyszervezet augusztus elején országos adománygyűjtést, valamint egy munkatársuk az etióp fővárosba utazott, hogy felvegye a kapcsolatot a térségben dolgozó partnerszervezetekkel.
   
A magyarországi egyházak szeretnék tanújelét adni az összefogásnak, hiszen segélyezésekkor különösen fontos a gyorsaság és az összehangoltság - hangsúlyozta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke. Az evangélikus egyházközségek által összegyűlt adományt - melyet a 11707024-20347257 számlaszámra várnak Kelet-Afrika megjelöléssel - az Ökumenikus Segélyszervezetnek juttatják el.
   
Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke arról szólt, hogy az egész Kárpát-medencében gyűjtenek majd az afrikaiak megsegítésére. A szeretetszolgálathoz tartozik egy készenléti csoport, így felvették a kapcsolatot a Szomáliában működő egyéb szervezetekkel is.

A reformátusok a pénzadományokat a CIB Bank 10702019-85008898-51100005 számon várják, a megjegyzésbe az Életmentés Szomáliában mondatot kérik beírni, online adományozni a www.jobbadni.hu oldalon keresztül lehet.
   
Az Ökumenikus Segélyszervezet a 11705008-20464565 számlaszámon, valamint a www.segelyszervezet.hu oldalon Éhínség Afrika szarván megjelöléssel gyűjti az adományokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.