Engedélyt kapott a hatóságoktól

Köztéren éhezhet tovább a korrupció ellen az indiai aktivista

Engedélyt kapott az indiai rendőrségtől Anna Hazare korrupcióellenes aktivista arra, hogy 15 napig éhségsztrájkot folytasson az Újdelhi központjában lévő, népszerű gyülekezőhelyen.

2011.08.18 06:56MTI

Ezt megelőzően több tízezren gyűltek össze szerda este annál az újdelhi börtönnél, amelyben az éhségsztrájkoló férfi tartózkodik, hogy támogatásukról biztosítsák.

Hazarét kedden tartóztatták le, és a kormány határozata alapján néhány órával később már el is hagyhatta volna a börtönt, de nem volt hajlandó erre mindaddig, amíg engedélyt nem kap arra, hogy folytathatja éhségsztrájkját - határozatlan ideig, akár haláláig - a Ramlila Maidan nevű parkban, ahol fesztiválokat, gyűléseket szoktak tartani.

A szervezők legalább 70-80 ezerre tették a börtönnél összegyűltek számát. India más városaiban is voltak tüntetések Hazare támogatására.
   
Hazare azt akarja kikényszeríteni spontán mozgalmával, hogy a kormányzat ne csak látszat szerint, hanem komolyan lépjen fel a mindent átszövő korrupció ellen. Az erről szóló törvényt most vitatja meg a parlament. Hazare egyik fő követelése, hogy ne vonják ki a jogszabály hatálya alól a kormányfőt és más, magas beosztású hivatalnokokat.
   
"Anna megkapta a rendőrség engedélyét arra, hogy 15 napig böjtöljön. Délután 3 órától a Ramlila Maidanon lesz" - közölte egy twitter-üzenetben Hazare bizalmasa, Kiran Bedi.

Később a Times Now tévének nyilatkozva azt mondta: "Hazare három hetet akart, de végül belement a két hétbe. De egyikünk sem tekinti ezt győzelemnek. Ez nem játék a részünkről. Az ország előre menetele érdekében tesszük."
   
Bedi asszony is egy köztiszteletben álló korrupcióellenes aktivista, a rendőrség őt is letartóztatta egy rövid időre. Régebben rendőrtiszt volt.
   
Manmohan Szingh miniszterelnök "teljesen indokolatlannak és "antidemokratikusnak" minősítette a társadalmi aktivista sztrájkját.

Megfigyelők szerint a kormányt meglepte a kezdeményezés élénk támogatottsága a tömegekben és a sajtóban. Arra is esélyt látnak, hogy a válság széleskörű bizalmatlanságba csap át a kormány iránt, miközben a gazdasági növekedés üteme lassul, az árak viszont gyorsan növekszenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.