Bajban a kisebbségi önkormányzatok

A Pest megyei gyermekekért emelte fel szavát az MSZP

"A kormány ne hagyja cserben a Pest megyei gyermekeket és a kisebbségi önkormányzatokat sem!"

2011.08.19 17:34MTI

Ezt hangoztatta Tóbiás József, az MSZP Pest megyei elnöke és Fogarasiné Deák Valéria, Pest Megye Önkormányzatának kisebbségi tanácsnoka pénteken a közgyűlés épülete előtt tartott sajtótájékoztatón.
   
Tóbiás József szerint a Pest megyében lévő nevelőszülői hálózat működése elérte az ellehetetlenülés határát. A Magyar Államkincstár által a működéshez átutalt tavalyi összeg sem jutott el maradéktalanul a nevelőszülői hálózathoz, az idei évben is csak töredékösszegről beszélhetünk - emelte ki.
   
A szocialista politikus szerint ugyanez a helyzet az iskolakezdési támogatások folyósítása esetében is, holott erről a parlament törvényt is elfogadott.

Mindezekért az MSZP Pest megyei frakciója arra kéri a kormányt, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumon keresztül nyújtson 120 millió forint gyorssegélyt a hátrányos helyzetű gyerekeket nevelő családoknak és intézményeknek. Ugyan ez sem oldaná meg a helyzetet, de legalább a teljes csőd elkerülhető lenne, és biztosítani lehetne az iskolakezdést - hangsúlyozta.
    
Mindezekért az augusztus 26-i megyei közgyűlésen MSZP frakciója kezdeményezni fogja a 2006 és 2010 közötti gazdálkodás teljes áttekintését, azért, hogy mind a politikai, mind pedig a jogi következtetéseket le lehessen vonni - tette hozzá Tóbiás József.
   
Fogarasiné Deák Valéria elmondta, hogy a megyei önkormányzat adósságrengetegében eltűnt a megyében lévő hat kissebségi önkormányzat általános működési támogatására szánt pénz. Úgy fogalmazott, hogy "a postás lenyelte a küldeményt".
   
Szerinte a helyzet törvénytelen és elfogadhatatlan, mivel a vonatkozó törvény nyolc napot ír elő a Magyar Államkincstártól kapott összeg továbbításra. Sajnos a Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívásának sem volt foganatja, a megyei önkormányzat ennek ellenére sem cselekedett - tette hozzá.
   
A kisebbségi tanácsnok közölte, hogy a probléma megoldása érdekében a jövő héten levélben fordul Szászfalvi Lászlóhoz, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.