Bizottságot hívna össze az MSZP

Rasszista gyilkosságokra biztat a Betyársereg

A szocialisták az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának azonnali összehívását kezdeményezik, mivel "a hírek szerint a Magyar Sziget nevű rendezvényen nyílt, emberellenes rasszista uszításra és a magyar emberek faji alapú meggyilkolására szólított fel a Betyársereg nevű csoport képviselője".

2011.08.16 12:37MTI

Molnár Zsolt,az MSZP budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke, országgyűlési képviselő keddi közleményében azt írta, a Betyársereg "bevallottan, nyíltan vállaltan egy parlamenti párt, a szélsőjobboldali Jobbik stratégiai partnere"; a magyar hétköznapokban és közéletben nincs helye a fasizmusnak és "nincs helye olyan pártnak sem, amely hallgatólagosan faji gyilkosságokat tervező csoportokkal köt szövetséget".
    
Az a párt, amelyik ilyen szövetségre szánja el magát, elárulja a demokráciát, elárulja hazáját és elárulja azokat a polgárokat, akik támogatták a választásokon - tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint tudni kell, mi hangzott el valójában, "milyen viszonyt ápolnak terrorgyanús csoportokkal parlamenti pártok" és mit tesz a kormány a rasszista erőszak megelőzéséért.
    
Az MSZP csütörtök délre kérte összehívni a bizottsági ülést.
    
Vadai Ágnes, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt mondta: összehívja a bizottság ülését, amelynek időpontjáról - a szokásoknak megfelelően - még egyeztet a kormánypártokkal, így a tanácskozást legkésőbb a jövő héten megtarthatják.
    
Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője kedden sajtótájékoztatón rögzítette, hogy pártja nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel. Mint mondta, van, amivel a Jobbik közösséget vállal, mert úgy érzi, hogy az ország szempontjából építő jellegű, és van, amivel nem, mert úgy érzi, hogy ezzel ellentétes.

A Magyar Szigeten elhangzottak az utóbbi kategóriába tartoznak - jelentette ki. Vona Gábor azt is mondta, hogy azok nem tartoznak közéjük, akik nem érzik szükségesnek Magyarországon a radikális változást, de azok sem, akik bár szeretnének változtatni az elmúlt 21 éven, elveszítették a józan ítélőképességüket.
    
A Magyar Nemzet pénteki számában írt arról, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) vizsgálatot indított a verőcei Magyar Szigeten elhangzott gyűlölködő kijelentések miatt. Egy a lapnak nyilatkozó büntetőjogász szerint egyes mondatokkal kapcsolatban felmerülhet a közösség elleni izgatás gyanúja.

A cikk szerint a TEK a vizsgálatot Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, jobbikos önkormányzati képviselő és a Betyársereget vezető Tyirityán Zsolt Magyar Szigeten elhangzott kijelentései miatt indította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.