Sokan visszajönnek

Nem ingázna a magyar - veszít vonzerejéből az agglomeráció

Már nem költöznek annyian az agglomerációba, mint tíz-húsz évvel ezelőtt, sőt, a folyamatos csökkenés után elkezdett növekedni Budapest lakossága. Azaz sokan visszajönnek, nem mindenkinek vált be a vidéki élet. Mi lehet ennek az oka?

2011.08.03 09:22ma.hu

Sokan gondolják, gondolták úgy, hogy a nyugodt, egészséges élet reményében megéri a füstös nagyvárosból vidékre, az agglomerációba költözni, a legújabb kutatások azonban cáfolják ezt. Amerikai és nyugat-európai felmérések szerint az ingázás nemcsak költséges, de egészségkárosító is: akik sokat utaznak, kövérebbek, boldogtalanabbak, és stresszesebb életet élnek - írja az MR1-Kossuth.hu.

Svéd kutatók kimutatták azt is, hogy 40 százalékkal nagyobb a válás esélye azokban a házasságokban, ahol a házaspár egyik tagja napi háromnegyed óránál többet utazik a munkahelyére. Úgy tűnik, nem igaz tehát, hogy a nyugodt családi környezetért, a kényelmes kertes házért megéri a világ végére költözni. Pszichológusok szerint a nagyobb ház és kert előnyeit túl-, az ingázás terheit viszont aláértékeljük, egészen addig, amíg nem kell órákig ülnünk valahol a dugóban.

Az elmúlt 10-15 évben Budapestről 300 ezren költöztek ki a közeli településekre, elővárosokba.

A keddi Kihívás vendége, Kocsis János Balázs, a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem adjunktusa volt, aki régóta foglalkozik az agglomeráció problémájával, azt mondja, a Budapestről való kivándorlás továbbra is tart, azonban ezzel párhuzamosan megindult a visszaköltözés is, a két folyamat most körülbelül egyensúlyban van, és nagyjából ugyanez a helyzet a vidéki városokban is.

A cikk folytatásáért Kattintson!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.