Szétzúzzák az érdekegyeztetés rendszerét?

Munka törvénykönyve: cinizmussal vádolja a kormányt az MSZP

Az MSZP az "érdekegyeztetés rendszerének szétzúzása" után cinikusnak és nevetségesnek tartja, hogy a kormánytöbbség azt mondja, javaslatokat vár az általa módosítani kívánt munka törvénykönyve tervezetéhez.

2011.08.01 15:43MTI

Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja és Gúr Nándor szocialista országgyűlési képviselő hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatón egyaránt úgy foglalt állást, hogy a munkavállalóknak a jövőben kevesebb fizetésért és rövidebb szabadság mellett kellene többet dolgozniuk, ha életbe lépnének a munka törvénykönyvének, kormányzati portálon közzétett módosítási javaslatai.
   
Gúr Nándor szerint a kormány nevezheti ugyan pusztán munkaanyagnak a dokumentumot, az ettől függetlenül teljes mértékben tükrözi a Fidesz ars politikáját, amely konzultáció helyett egyoldalú döntéshozatalról szól. A szocialista politikus szerint az elmúlt egy évben már számos olyan kormányzati munkaanyaggal találkoztak, amelyek "pillanatok alatt törvénnyé váltak".
   
Mint mondta, amennyiben a kabinet munka törvénykönyvéről szóló javaslata az Országgyűlés elé kerül, akkor ahhoz módosító javaslatokat nyújtanak be, ám - mint fogalmazott - nehezen tudja elképzelni, hogy azok megkapják a kormánytöbbség támogatását.
   
Kunhalmi Ágnes emellett a munkaadók és a munkavállalók egymásra utaltságát emelte ki, mint mondta egyikőjük sem lehet sikeres a másik boldogulása nélkül. Az MSZP elnökségi tagja szerint ehhez az egyensúlyhoz most mindenekelőtt a munkavállalói oldal képzésének fokozottabb támogatására lenne szükség.
   
Kérdésre válaszolva Kunhalmi Ágnes abszurdnak nevezte, hogy a kormány politikai döntésekért akarja jogi felelősségre vonni a korábbi szocialista kabinetek tagjait. Meglátása szerint a Fidesz ezzel a lépésével csak az elmúlt egy évben kialakult rossz gazdasági helyzetről akarja elterelni a figyelmet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.