Kaszárnyakapitalizmus épül?

A kizsákmányolás törvénykönyvének tervezete készül?

Kaufer Virággal közös, hétfői sajtótájékoztatóján Schiffer András azt mondta: az LMP véleménye szerint a munka törvénykönyvének pénteken napvilágot látott tervezett módosítása a "kizsákmányolás törvénykönyvének tervezete".

2011.07.25 16:09MTI

A frakcióvezető szerint a miniszterelnök úgy gondolja, hogy a munkavállalói védelem leépítésével lehet az ország versenyképességét fokozni.
   
A politikus azt mondta, a megjelent tervezettel „teljesen világossá tette a kormány, hogy be kívánja teljesíteni a kaszárnyakapitalizmusnak azt a vízióját, amit Orbán Viktor a napokban is, az elmúlt hónapokban is felvázolt”.
   
A kiszolgáltatottság növelése árán egyetlen ország versenyképességét sem lehet fokozni, így csak az emberek életminősége romlik – szögezte le Schiffer András.
   
A frakcióvezető azt kérte: ha a kormányfő komolyan gondolja, hogy szembe megy saját korábbi ígéreteivel és a szociális konzultáción kapott válaszokkal, akkor „vesse alá terveit a nép akaratának és álljanak ők is az LMP népszavazási kezdeményezése mögé”.
   
Schiffer András kijelentette, hogy a tervezet kárfelelősségre vonatkozó részéből pontosan kiviláglik, hogy a jogszabály „a tőkéseknek készül, azoknak készül, akik ma is minden rendezvényen együtt paroláznak Orbán Viktorral. Azoknak a nagytőkéseknek, akik már (…)  több hasonló tervezetnek a szövegét írták”.
   
Beszédesnek nevezte, hogy az elképzelés le akarja építeni a kollektív jogokat, megszünteti a szakszervezeti vezetők védettségét, rontja a szakszervezetek pozícióját. Hozzátette, mindez úgy történik, hogy a jelenleg hatályos munka törvénykönyve és az elmúlt húsz év munkajogi szabályozásai sem nyújtottak megfelelő védelmet a munkavállalóknak.
   
Kaufer Virág a párt részletes álláspontját ismertetve kijelentette, hogy ha életbe lépnek a tervezett változtatások, akkor „egészen biztos, hogy végzetesen kiszolgáltatottá válik az átlagos munkavállaló Magyarországon”.
   
Szavai szerint ez „szembemegy” a kormány saját programjával és a szociális konzultáció eredményével is. Példaként említette, hogy megszűnik a védett kor intézménye illetve a munkavállalónak olyan kockázatokért is felelősséget kell vállalnia, ami a munkaadó felelőssége lenne.
   
Felhívta a figyelmet, hogy a kontinens más országaiban a munkaerőpiac rugalmasabbá tételével párhuzamosan az állam rendkívül erős szociális védőhálót hozott létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.