"A parlamentben nem istenek ülnek"

KDNP: jó volna, ha az MSZP befejezné a vallásháborút

A kereszténydemokrata Lukács Tamás szerint jó volna, ha az MSZP az ateista attitűdöt feladva befejezné az előző 40 év és az azt követő 20 év vallásháborúját.

2011.07.21 17:40MTI

Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke csütörtökön közleményben reagált az ellenzéki politikus aznapi sajtótájékoztatójára. Lukács Tamás kommünikéjében úgy fogalmazott, hogy úgy tűnik, Nyakó István és társai továbbra is védeni kívánják azt a rendszerváltás előtt született és általuk gründolt jogszabályt, amelynek alapján a vallásszabadsággal való visszaélésnek tág teret engedtek. Húsz év alatt sem tanúsítottak más magatartást - úgy tűnik, hogy nem kívánják felszámolni az egyházi bizniszt - írta.

Hozzátette: Nyakó Istvánt az sem zavarja, hogy a jelenlegi egyházi szervezetek által fenntartott szociális intézményekről az állam tovább gondoskodik, és ezáltal biztosítja még a törvény hatályba lépése előtt a folyamatos működést.

Az oktatási intézmények kapcsán kiemelte: nem tudnak olyan esetről, ahol nem az önkormányzat ajánlotta fel az iskolát az egyházaknak, ennek következtében az MSZP képviselőjének állítása nemcsak félrevezető, hanem hamis is. Leszögezte: az egyházak szabad működését, továbbá a vallás közösségi gyakorlását európai példáknak megfelelően biztosítani fogják, az álvallási szervezeteket és gazdasági manipulációkat felszámolják. "Döntsék el, ki miben érdekelt" - zárta állásfoglalását a kormánypárti politikus. Nyakó István csütörtökön azt mondta, az MSZP úgy véli, mivel alkalmazhatatlan, máris elbukott az új egyházi törvény, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnök a szocialisták véleménye szerint olvasatlanul írt alá.

Az ellenzéki párt ezért azt szeretné, ha a jogszabályt a parlament az őszi ülésszak elején "kijavítaná". Nyakó István szerint a jogszabály - amely a keddi Magyar Közlönyben jelent meg - több ellentmondást tartalmaz, ezek közül csak az egyik, hogy a kormánytöbbség deklarált szándékával szemben az egyházzá nyilvánítására vonatkozó kérelemhez továbbra is csatolni kell a vallási közösség ezer tagjának aláírását, ezt a rendelkezést ugyanis nem törölték a törvényből.

A szocialista politikus  közölte: azt fogja kérni a frakciótól, hogy az egyházi nyilvántartásba vételre irányuló kérelmek elbírálásáról szóló parlamenti döntésekben az MSZP ne vegyen részt, ez ugyanis nem lehet a képviselők hatásköre, "a parlamentben nem istenek ülnek".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.