Jelentett a "közismert vitorlázó"

Ügynök volt a volt MDF-es polgármester - elnézést kért

Elnézést kért Simon Károly, Balatonfüred 1990 és 1994 közötti MDF-es polgármestere, a város díszpolgára az ügynöki múltjáért; nyilatkozatát a füredi önkormányzat www.balatonfured.hu oldala közölte kedden.

2011.07.19 14:06MTI

A nyilatkozatban többek között leszögezte: "elismerem, hogy a nyilvánosságra hozott ügynöki múltam igaz, a napvilágot látott dokumentumok valósak".

Simon Károly kitért arra is, hogy "hibásan döntött" 1990-ben, amikor közéleti szerepet vállalt, de az ebbéli tevékenységéhez köthető minden kitüntetéséről és funkciójáról lemond. Közlése szerint a történteket "tiszta szívből megbánta és sajnálja". Úgy fogalmaz, hogy a lelkiismeretével saját magának kell szembenéznie.

Pénteken tájékoztatott a balatonfüredi önkormányzat közleménye, hogy Simon Károly lemondott díszpolgári címéről, amelyet 2008-ban kapott meg.

A közlemény szerint Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred jelenlegi polgármestere, országgyűlési képviselő a kitüntető címről való lemondást elfogadta, és erről tájékoztatja majd a képviselő-testületet. Bóka István az önkormányzat közleményében "szomorúságának és csalódottságának" adott hangot, és úgy fogalmazott, hogy "akiket akkor belekényszerítettek egy rendszerbe, most megbélyegezzük, akik azonban azt a rendszert működtették, még mindig szabadon mászkálhatnak".

Az önkormányzat közleményében olvasható az is, hogy az 1932-ben született Simon Károlyt Sulyok Péter fedőnévvel szervezték be 1961-ben, majd két és féléven át dolgozott ügynökként.

Az 1960-as években válogatott vitorlázó volt, majd a füredi hajógyár főmérnöke lett, 1990-ben pedig a város polgármesterévé választották.

Ügynökmúltjáról egy internetes oldal hozott nyilvánosságra nemrég dokumentumokat annak apropóján, hogy a Duna Televízióban egy portréfilmet tűztek műsorra, amelyben Simon Károlyt "mint közismert vitorlázót mutatták be".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.